Αυτή είναι η εντυπωσιακή διαστημική στολή της SpaceX [Video]

Η SpaceX παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή που θα φορεθεί για τον πρώτο διαστημικό περίπατο που θα πραγματοποιήσει ιδιώτης αστροναύτης κατά τη διάρκεια της επερχόμενης αποστολής Polaris Dawn. Στο σύντομο video που μπορείτε να παρακολουθήσετε παραπάνω θα δείτε ορισμένα κοντινά πλάνα της στολής EVA (extravehicular activity).

Η εταιρεία αναφέρει ότι η νέα στολή προσφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα, μια υπερσύγχρονη οθόνη προβολής (HUD) και κάμερα στο κράνος, νέα υφάσματα θερμικής διαχείρισης και υλικό που προέρχεται από το ενδιάμεσο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 και τον κορμό του διαστημικού σκάφους Dragon.

Όπως φαίνεται στο video, η στολή δεν διαθέτει σακίδιο πλάτης και είναι επομένως πολύ μικρότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται για διαστημικούς περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο σάκος που υπάρχει στο EMU (Extravehicular Mobility Unit) που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες του ISS περιέχει συστήματα υποστήριξης της ζωής, όπως παροχή ρεύματος, αέρος και ψύξης, επιτρέποντας στον αστροναύτη να πραγματοποιεί διαστημικούς περιπάτους με μεγαλύτερη ελευθερία. Η στολή της SpaceX, από την άλλη πλευρά, θα περιλαμβάνει έναν ομφάλιο λώρο που θα παρέχει τα ίδια συστήματα, αλλά από το εσωτερικό του διαστημικού σκάφους.

Η κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη και μιας πολιτείας στον Άρη θα απαιτήσει εκατομμύρια διαστημικές στολές. Η ανάπτυξη αυτής της στολής και η εκτέλεση του διαστημικού περιπάτου θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς έναν κλιμακούμενο σχεδιασμό για διαστημικές στολές σε μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας, καθώς η ζωή γίνεται πολυπλανητική.

Η ημερομηνία για την εκτόξευση της αμιγώς ιδιωτικής αποστολής Polaris Dawn δεν έχει οριστεί ακόμη, αν και η SpaceX φέρεται να στοχεύει σε κάποια στιγμή φέτος, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι.

Ένας πύραυλος Falcon 9 θα μεταφέρει ένα Crew Dragon και τέσσερις μη επαγγελματίες αστροναύτες σε τροχιά. Σε ύψος περίπου 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη (αρκετά ψηλότερα από τον ISS, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 402 χιλιομέτρων), δύο μέλη του πληρώματος του Polaris Dawn θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο χρησιμοποιώντας τις νέες διαστημικές στολές. Ο περίπατος θα διαρκέσει μερικές ώρες και θα δοκιμαστούν διάφορες πτυχές της στολής EVA, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να κινείται όπως έχει σχεδιαστεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Επικεφαλής της αποστολής Polaris Dawn θα είναι ο Jared Isaacman, ο οποίος πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα με την αποστολή Inspiration4 το 2021, σε μια προσπάθεια που μπήκε στα βιβλία των ρεκόρ ως η πρώτη αμιγώς πολιτική πτήση. Εκείνο το ταξίδι οργανώθηκε επίσης από τη SpaceX και περιελάμβανε ένα τροποποιημένο διαστημόπλοιο Crew Dragon με γυάλινο θόλο που προσέφερε μια εντυπωσιακή άποψη της Γης.

Loading