Ραγδαίες οι εξελίξεις της τεχνολογίας 3D printing τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα στον τομέα της Ιατρικής, αφού αν θυμάστε πρόσφατα είχαμε ακούσει για βιοεκτύπωτη με βλαστοκύτταρα και το project για την εκτύπωση οργάνων για μοσχεύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματική εφαρμογή της τεχνολογίας σε χειρουργική επέμβαση σε άνθρωπο!
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials αντικατέστησε το 75% του κρανίου ενός ασθενή με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα από polyetherketoneketone (το υλικό που χρησιμοποιήθηκε), χωρίς όμως να αναφέρει σε ποιο σημείο του κρανίου τοποθετήθηκε, και τονίζει ότι το εμφύτευμα είναι ειδικά σχεδιασμένο με ιστό και τρύπες έτσι ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη κυττάρων και οστού από εδώ και πέρα. Δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για μια πλάκα που κλείνει το κρανίο, αλλά ένα κομμάτι που σταδιακά θα ενσωματωθεί στον οργανισμό και θα συμπεριφέρεται σαν κανονικό οστό!
Σύμφωνα με την εταιρεία, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο 3D εμφύτευμα μετά από μελέτη της περιοχής όπου θα τοποθετηθεί, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 500 ασθενείς / μήνα μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση. Με μια πρώτη εκτίμηση, τα 3D εμφυτεύματα θα μπορέσουν να βοηθήσουν ασθενείς από εργατικά ατυχήματα ή τραυματίες πολέμου.
Ακούγεται αρκετά ελπιδοφόρο και σίγουρα θα έχουμε πολλά να δούμε στο προσεχές μέλλον.
[via TheVerge]