Είδος φυκιού επιβίωσε στις σκληρές συνθήκες του Διαστήματος για 16 μήνες
Το ινστιτούτο Fraunhofer παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο του πειράματος BIOMEX (Biology and Mars Experiment), τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά για μια ενδεχόμενη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή σε άλλους πλανήτες.
Ερευνητές ανακάλυψαν θαλάσσιο φύκι υψηλής πρωτεϊνικής αξίας με γεύση…μπέικον
Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια συγκεκριμένη ποικιλία φυκιών έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν για 16 μήνες παρότι ήταν εκτεθειμένα στο κενό, σε ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολία, με μοναδική προστασία ένα ειδικό φίλτρο που περιόριζει κάπως τις επιπτώσεις της κοσμικής και υπεριώδους ακτινοβολίας. Ουσιαστικά, πραγματοποίησαν ένα έλεγχο των ιδιοτήτων των συγκεκριμένων φυκιών σε πραγματικές συνθήκες, αφού ήταν αδύνατο να προσομοιώσουν τις συνθήκες στο εργαστήριο.
Τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη και οι ερευνητές πραγματοποιούν νέες έρευνες για να δουν αν η παρατεταμμένη έκθεση στην ακτινοβολία αλλοίωσε ή κατέστρεψε το DNA τους, έτσι ώστε να αναζητήσουν τρόπους συντήρησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
[via]