Το φαινόμενο των πρόωρων γεννήσεων απασχολεί έντονα τους γιατρούς και τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως γεννιούνται πρόωρα περισσότερα από 15 εκατ. μωρά με κίνδυνο να εμφανιστούν επιπλοκές που δεν θα τα αφήσουν να ξεπεράσουν τον πρώτο χρόνο ζωής ή χρόνιες παθήσεις που θα τους ταλαιπωρούν για όλη τους τη ζωή. Γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία το επίτευγμα του CHOP (Children's Hospital of Philadelphia).
Οι ερευνητές κατασκευάσαν μια τεχνητή μήτρα που προσομοιώνει τις συνθήκες της πραγματικής μήτρας έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η πλήρης ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου. Τα αποτελέσματα των πρώτων πειραμάτων είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατήρησαν ότι συνεχίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα η ανάπτυξη των προβάτων μετά από 4 εβδομάδες μέσα στην τεχνητή μήτρα.
Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, μια γέννηση θεωρείται πρόωρη αν συμβεί πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, με το όριο της βιωσιμότητας να τίθεται μεταξύ 22ης και 24ης εβδομάδας. Εκεί περίπου θα στοχεύσουν οι ερευνητές με την τεχνητή μήτρα τους, δηλαδή να τοποθετηθούν έμβρυα της 23ης εβδομάδας και να φιλοξενηθούν μέχρι την 28η εβδομάδα, διότι τότε θεωρείται ότι το έμβρυο μπορεί να ξεπεράσει την πλειοψηφία των κινδύνων.
Η τεχνητή μήτρα διατηρεί το έμβρυο σε συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας, πίεσης και φωτός μέσα σε τεχνητό αμνιακό υγρό, το προστατεύει από μολύνσεις και φυσικά παρακολουθούνται ηλεκτρονικά οι ζωτικές λειτουργίες και η ροή του αίματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να δούμε κάποιο τέτοιο σύστημα στα νοσοκομεία και αφότου πραγματοποιηθούν πολλές ακόμη δοκιμές, επομένως, προλαβαίνουν να εξελιχθούν αρκετά τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη για να μας βάζουν μελλοντικά σε κάψουλες όπως στο Matrix... 😀
[via]