Κατά καιρούς θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για συλλήψεις χρηστών και την επιβολή προστίμων επειδή κατεβάζουν torrents, με το "τσίμπημα" από τις αρχές να γίνεται συνήθως μέσω της διεύθυνσης IP που καταγράφεται μέσα σε λίγη ώρα από τον torrent client (π.χ. BitTorrent).
Με αυτή τη διαδικασία, αρκετοί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων κατάφεραν να πάρουν την ηθική ικανοποίηση (και οικονομική σε ορισμένες περιπτώσεις) ότι η πειρατεία τιμωρείται, ωστόσο, ένας δικαστής από την Pennsylvania των ΗΠΑ έρχεται να φρενάρει αυτούς που σέρνουν απλούς χρήστες στα δικαστήρια με μόνη απόδειξη παρανομίας τη διεύθυνση IP.
Συγκεκριμένα, ο δικαστής Michael Baylson έκρινε ότι μία διεύθυνση IP δεν είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για να κατηγορηθεί ένας άνθρωπος, καθώς είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω διεύθυνση και άλλοι χρήστες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον πάροχο (ISP).
Με απλά λόγια, οποιοσδήποτε έχει κάποιες στοιχειώδης γνώσεις για την τεχνολογία, γνωρίζει ότι μπορεί να συνδεθεί σε δεκάδες μη-προστατευόμενα δίκτυα WiFi και να επισκεφθεί όποιον ιστότοπο επιθυμεί, χωρίς ο κάτοχος του δικτύου να έχει την παραμικρή υποψία για το τι συμβαίνει.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέτουμε ότι ο εγγεγραμμένος στον πάροχο χρήστης είναι απαραίτητα ο ίδιος που χρησιμοποιεί το BitTorrent για να κατεβάζει παράνομο υλικό"
Ο δικαστής Baylson έκρινε απαραίτητο να γίνει κανονική δίκη για την υπόθεση Bellwether, όπου οι 5 κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει ένσταση για την αγωγή εναντίον τους με παρόμοια γραμμή υπεράσπισης. Η δίκη θεωρείται ορόσημο στην ιστορία τέτοιων υποθέσεων, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί υλικό από το BitTorrent ως αποδεικτικό στοιχείο και η πρώτη φορά που μια τέτοια περίπτωση φτάνει μέχρι το τέρμα (συνήθως προέκυπταν συμβιβασμοί).
Φυσικά, ό,τι και να συμβεί θα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση θα επηρρεάσει και τα αντίστοιχα δικαστήρια άλλων χωρών, είτε προς τη μία (χρήστες), είτε προς την άλλη κατεύθυνση (κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων).
[via FCT]