Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) δημοσίευσε τον ακριβέστερο χάρτη του Σύμπαντος με πηγές φωτός που φτάνουν σχεδόν μέχρι το Big Bang (για την ακρίβεια 380.000 χρόνια μετά), ενώ με τα νέα στοιχεία του διαστημικού σκάφους Planck κατέληξε ότι η ηλικία του Σύμπαντος είναι κατά 80 εκατ. χρόνια μεγαλύτερη απ' ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα (13.81 δισ. χρόνια αντί 13.7 δισ.).
Η αποστολή του Planck είχε ως κύριο στόχο την ανίχνευση μικροκυματικής κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δηλαδή τη θερμότητα που απέμεινε από τις πρώτες στιγμές της γέννησης του Σύμπαντος μετά το Big Bang.
Τα δεδομένα αυτά βοήθησαν στον νέο υπολογισμό της ηλικίας του Σύμπαντος, ενώ ενισχύουν και τη θεωρία Πληθωρισμού (Inflation), σύμφωνα με την οποία (χοντρικά) το Σύμπαν (ύλη, ενέργεια, Χωροχρόνος) ήταν "κλεισμένο" σε ένα σώμα μικρότερο από άτομο και στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη άρχισε να διαστέλλεται με ρυθμό πολύ πολύ μεγαλύτερο της ταχύτητας του φωτός, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σχεδόν στο μέγεθος που γνωρίζουμε σήμερα από τα πρώτα δευτερόλεπτα.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν ακόμη πολλά να εξετάσουν στα δεδομένα του Planck, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία ενός νέου Κοσμολογικού μοντέλου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά το να βλέπεις (έστω σε μια εικόνα) ακτινοβολίες που ταξιδεύουν εδώ και 14 δισ. χρόνια, είναι σαν να κοιτάς εκεί που αρχίσαν όλα.
Οι πιο καταρτισμένοι μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στην πλήρη ανακοίνωση του ESA στο παρακάτω link. Οι υπόλοιποι δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε πληροφορίες για τις κοσμολογικές θεωρίες με μια απλή αναζήτηση στο Internet, με απλές εξηγήσεις χωρίς επιστημονικές λεπτομέρειες. Αξίζει τον κόπο!
[via]