Ίσως έχετε βαρεθεί να διαβάζετε τον τελευταίο καιρό διαρκώς για ειδήσεις που αφορούν την Facebook, ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι από αυτά να περάσει έτσι από τη στιγμή που το κοινωνικό δίκτυο της χρησιμοποιείται από 1.5+ δισ. χρήστες παγκοσμίως και για πολλούς αποτελεί συνώνυμο του Internet με σημαντικές προεκτάσεις στην καθημερινότητα τους.
Διαβάστε επίσης: Facebook: Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν τα δεδομένα των χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο
Είναι γεγονός, πάντως, ότι έχουν ενταθεί οι δημοσιογραφικές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας από τότε που δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους χαρίσει το οτιδήποτε. Η τελευταία "ευχάριστη" είδηση μας έρχεται από το δίκτυο CNBC, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Facebook βρισκόταν σε συζητήσεις με πληθώρα κορυφαίων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων με σκοπό να πάρει στα χέρια της τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους.
Διαβάστε επίσης: Το Facebook Messenger σαρώνει όλες τις εικόνες και τα links που μοιράζονται στην πλατφόρμα, αλλά για καλό σκοπό
Η τελευταία φορά που έγιναν αυτές οι συζητήσεις ήταν μόλις τον περασμένο μήνα, πιθανότατα πριν τις αποκαλύψεις για την Cambridge Analytica, με τη Facebook να ζητά μεν να λάβει αυτά τα δεδομένα χωρίς να γνωρίζει σε ποιους ανήκουν, αλλά στη συνέχεια σκόπευε να τα αντιστοιχήσει με αυτά των χρηστών του κοινωνικού δικτύου έτσι ώστε να βοηθήσει τα νοσοκομεία να προβλέψουν ποιοι θα χρειαστούν ειδική φροντίδα (π.χ. φαρμακευτική αγωγή, πιθανό χειρουργίο κλπ.).
Εκπρόσωπος της Facebook επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τέτοια πρόταση, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το πλαίσιο συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει τέτοιου είδους δεδομένα, καθώς το εγχείρημα δεν προχώρησε πέραν της φάσης των συζητήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι οι συζητήσεις έγιναν μεταξύ άλλων με τα Stanford Medical School και American College of Cardiology.
Όπως αναφέρει το CNBC, η Facebook σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα hashtags για να αντιστοιχήσει τα ανώνυμα ιατρικά δεδομένα με όσα μοιράζονται οι χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο για να εντοπίσει φαρμακευτικές αγωγές, κατάσταση υγείας, ηλικία, επισκέψεις σε νοσοκομεία κλπ. και να τα συνδυάσει με όσα γνωρίζει ήδη για τον χρήστη από το προφίλ του (π.χ. γλώσσα, πόσα παιδιά έχει κλπ.).
Δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να "πάγωσαν" για την ώρα, τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος του σκανδάλου, και να συνεχιστούν στο μέλλον.
[via]