Οι μυημένοι στα "μυστικά" του Photoshop γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που βλέπουν στα περιοδικά και στις αφίσες είναι προϊόν επεξεργασίας, ενώ εσχάτως προέκυψε τεράστιο θέμα και στα δελτία ειδήσεων σχετικά με το τι είναι αληθινό και τι όχι.
Πάντως, για να είστε σίγουροι ότι η φωτογραφία που βλέπετε η πραγματική, καλό θα είναι να στρέψετε λίγο την προσοχή σας στο λογισμικό που ετοιμάζει η Fourandsix Technologies, με ονομασία FourMatch, το οποίο αναλύει τα meta data μιας φωτογραφίας και αυτόματα αναγνωρίζει αν έχει υποστεί επεξεργασία.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από ένα πρώην επικεφαλή του Adobe Photoshop και ειδικό στην ψηφιακή εγκληματολογία, ο οποίος υπόσχεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει τις αρχές που επεξεργάζονται φωτογραφίες για αποδεικτικά στοιχεία.
Το FourMatch βασίζεται σε μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 70.000 "υπογραφές" που αφήνουν τα διάφορα προγράμματα επεξεργασίας ή hardware επάνω σε ένα αρχείο μετά την επεξεργασία, καθώς όταν γίνει η επεξεργασία και το αρχείο επαναποθηκευτεί από ένα λογισμικό, τότε αφήνεται ένα "αποτύπωμα" για να ταιριάζει στο συγκεκριμένο λογισμικό, παρά στη συσκευή από όπου έγινε η λήψη αρχικά.
Προς το παρόν, το FourMatch δεν μπορεί να υποδείξει τα σημεία στα οποία έγινε η παραποίηση επειδή αναλύει το αρχείο και όχι αυτή καθαυτή την εικόνα, ενώ και η τιμή του ($890) αποδεικνύει ότι τουλάχιστον για την ώρα θα απευθύνεται σε ειδικά τμήματα νομικών ερευνών (αστυνομία, εγκληματολογικά εργαστήρια, δικηγόρους κλπ.).
Ωστόσο, στόχος της Fourandsix Technologies είναι να δημιουργήσει στο μέλλον ειδικές εκδόσεις για πιο ευρεία χρήση, όπως για τα μέσα ενημέρωσης, για τράπεζες, φωτογράφους κ.ά.
[via Mashable]