Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο σταθερό έγχρωμο ολόγραμμα!

Η τεχνολογία του ολογράμματος δεν εξελίχθηκε με την ταχύτητα που περιμέναμε, αν και η ιδέα υπάρχει στο μυαλό των επιστημόνων εδώ και αρκετές δεκαετίες (θυμηθείτε τα Star Wars, Star Trek κλπ.), καθώς μέχρι τώρα δεν είχαν επιλυθεί βασικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η σταθερότητα του χρώματος!

Ωστόσο, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, κατάφερε να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα ολόγραμμα με σταθερά χρώματα χρησιμοποιώντας "επιφανειακά πλασμόνια". Μέχρι πρότινος, τα παραδοσιακά ολογράμματα άλλαζαν χρώμα ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Τα "επιφανειακά πλασμόνια" είναι ελεύθερα ηλεκτρόνια που κινούνται σε ελάχιστο χώρο στην επιφάνεια του μετάλλου (σε απόσταση μερικών νανομέτρων), με αποτέλεσμα να εκπέμπουν μία ακτινοβολία συγκεκριμένης συχνότητας, που καθορίζει το χρώμα της.

Η ομάδα του καθηγητή Satoshi Kawata σάρωσε την εικόνα ενός μήλου με τρία διαφορετικά lasers (κόκκινο, πράσινο και μπλε), τα οποία στόχευαν στα ανάλογα σημεία της εικόνας ώστε να διεγείρουν τα πλασμόνια για να αποδώσουν το επιθυμητό χρώμα. Με τη χρήση φωτοευαίσθητων στρωμάτων, το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό μήλο που αιωρούνταν πάνω από τη μεταλλική επιφάνεια!

Βέβαια, όπως αναφέρει και ο Kawata, απέχουμε πολύ από το να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία σε εμπορικές συσκευές, καθώς πρέπει να επιλυθούν πολλά προβλήματα, με βασικότερο το μέγεθος. Σκεφτείτε ότι αυτό το μήλο έχει μέγεθος μόλις 2cm! Παρόλα αυτά, θα είχε μεγάλη πλάκα να ανοίγεις το κινητό σου και ξαφνικά να πετάγεται ένα ολόγραμμα του συνομιλητή....

[πηγή Wired]
Loading