Τον περασμένο Μάιο είχαμε αναφερθεί στη συσκευή που κατασκεύασαν ερευνητές του MIT χάριν στην οποία καθίσταται εφικτή η χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων χωρίς βελόνα. Αυτή τη φορά, θα δούμε την πολλή ενδιαφέρουσα προσέγγιση των ερευνητών του King's College (Λονδίνο), οι οποίοι κατασκεύασαν τη διάταξη που βλέπετε στη φωτογραφία με τις πολλές μικρές βελόνες από αποξηραμένη ζάχαρη.
Αυτό το "κουμπί" προσκολλάται στο δέρμα του ασθενούς για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας που βρίσκεται αποθηκευμένη στις μικροβελόνες του σε στερεά μορφή, χωρίς ο τελευταίος να νιώσει κανέναν πόνο λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους. Αφού εισέλθουν οι μικροβελόνες στο δέρμα, διαλύονται εύκολα (αφού ουσιαστικά πρόκειται για σάκχαρο) και γίνεται η διάχυση του εμβολίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια δημιουργίας της διάταξης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα δερματικά κύτταρα λειτουργούν ως σύστημα ασφαλείας που ειδοποιεί και δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να πραγματοποιείται πιο γρήγορα η υποδοχή του εμβολίου.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates και αναμένεται ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα διατήρησης και μεταφοράς των εμβολίων σε δύσβατες περιοχές του πλανήτη, μιας και είναι ευκολότερο να διατηρηθεί ζωντανό ένα εμβόλιο σε στερεά μορφή, παρά σε υγρή, ενώ δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης αφού ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει ένα τέτοιο αυτοκόλλητο.
[via Mashable]