Γιατί ο Νόμος του Moore δεν θα ισχύει σε δέκα χρόνια [Video]

intel

O Nόμος του Moore: ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια. Αυτό είχε προβλέψει ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel, το 1965 και μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί σε τέτοιο βαθμό που η πρόταση αυτή είναι πλέον γνωστή ως "νόμος του Moore". Ωστόσο, ο θεωρητικός φυσικός Michio Kaku εξηγεί ότι ο νόμος αυτός θα πάψει να ισχύει σε περίπου δέκα χρόνια. Γιατί;

Πολύ απλά η υπολογιστική ισχύ δεν μπορεί να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό για πάντα. Ουσιαστικά το πρόβλημα έγκειται στο υλικό που χρησιμοποιείται, το πυρίτιο (silicon), του οποίου οι αντοχές δεν είναι άπειρες. Μόλις το μέγεθος των επεξεργαστών φτάσει τα 5nm (υπενθυμίζουμε ότι η γενιά των Ivy Bridge επεξεργαστών που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά κατασκευάζεται στα 22nm) το πυρίτιο θα υπερθερμαίνεται πολύ γρήγορα καθιστώντας το άχρηστο.

Η λύση αφορά την χρησιμοποίηση άλλων υλικών στο μέλλον, υπολογιστές που λειτουργούν με DNA, μοριακοί υπολογιστές, κβαντικοί υπολογιστές, τσιπ τριών διαστάσεων κτλπ. Ευτυχώς για εμάς έχουμε μπροστά μας ακόμα δέκα χρόνια προτού τα λαμπρά μυαλά στα εργαστήρια της Intel βρουν την λύση.

[via SlashGear]

Loading