Οι κίνδυνοι της online ανταλλαγής δεδομένων
Αδυναμία να “μεταφράσουν” την επίγνωση των κινδύνων σε πραγματική προσοχή, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στην online δραστηριότητά τους, δείχνουν πολλοί χρήστες του Διαδικτύου. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου, με τόσες συσκευές και online κανάλια διαθέσιμα, είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημοσιεύσει κανείς ένα προσωπικό μήνυμα κατά λάθος ή να μοιραστεί πληροφορίες με λάθος ανθρώπους ακούσια.
Το ένα τρίτο των Ευρωπαίων μοιράζεται εμπιστευτικά δεδομένα κατά λάθος, αγνοώντας τις πιθανές προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, ακόμη και σήμερα, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες απερίσκεπτα μέσω του Διαδικτύου και να μπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές, το 27% των Ευρωπαίων μοιράζεται εμπιστευτικά δεδομένα κατά λάθος, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες. Την ίδια στιγμή, το 13% των Ευρωπαίων χρηστών αποκαλύπτει με τη θέληση του προσωπικές πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες, που ανταλλάσσονται διαδικτυακά, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την ανταλλαγή δεδομένων μέσω των online καναλιών επικοινωνίας. Σε αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται προσωπικές φωτογραφίες (για το 43% των Ευρωπαίων), στοιχεία επικοινωνίας (40%), φωτογραφίες άλλων προσώπων (34%), ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες (29%) και πληροφορίες σχετικές με την εργασία (18%).
Περαιτέρω - κι ενδεχομένως ακόμη πιο σοβαρά - το 16% των Ευρωπαίων έχει μοιραστεί ένα προσωπικό μυστικό, ενώ το 8% έχει μοιραστεί ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η έρευνα, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις βλαβερές συνέπειες, τόσο οικονομικές, όσο και συναισθηματικές, που μπορεί να προκύψουν από τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών.
Για παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων ανησυχεί ότι αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις του ή να φέρει σε δύσκολη θέση ή ακόμα και να προσβάλει κάποιον. Επιπλέον, ένας στους έξι Ευρωπαίους φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει την καριέρα του.
Το επίπεδο ανησυχίας είναι συχνά δικαιολογημένο, καθώς το 28% παραδέχτηκε ότι έχει μοιραστεί κατά λάθος εμπιστευτικές πληροφορίες, με έναν στους δέκα ερωτηθέντες να έχει υποστεί συνέπειες από αυτό. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνονται η απώλεια φίλων, το bullying, οι οικονομικές απώλειες, το τέλος μια σχέσης, ακόμη και η απόλυση από την εργασία.
Οι ειδικοί της Kaspersky Lab επισημαίνουν πως αν κάποιος δεν έχει επαρκείς γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας ή δεν έχει εγκατεστημένες τις κατάλληλες λύσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις σχέσεις και την εργασία του. “Μόλις κάτι “ανέβει” στο Διαδίκτυο είναι εκεί για πάντα. Γι’ αυτό, αν κανείς αμφιβάλλει για κάτι, καλύτερα να το κρατήσει για τον εαυτό του”, υπογραμμίζει η μελέτη.
[via Darkpony.com]