Πέρασαν σχεδόν 20 μήνες από το κλείσιμο του Megaupload και την κατάσχεση των servers (μαζί με τα αρχεία των εκατομμυρίων χρηστών) και μια έρευνα του Northeastern University (Βοστόνη) έρχεται να ρίξει φως στο τι ακριβώς πήρε στα χέρια της η Αμερικανική κυβέρνηση.
Η αιτιολογία της τότε επιδρομής ήταν ότι η υπηρεσία αποθήκευσης και ανταλλαγής αρχείων περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά πειρατικά αρχεία, αλλά όπως θα δείτε στη συνέχεια, αυτό ήταν ένα υπερβολικά αυθαίρετο συμπέρασμα.
Σύμφωνα με την έρευνα (σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς σε Γαλλία και Αυστραλία), η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε σε δείγμα 1000 τυχαίων uploads, βρέθηκε πως το 31% των αρχείων ήταν όντως παράνομα, ένα 4.5% ήταν πλήρως νόμιμα και για το υπόλοιπο περίπου 65% δεν ήταν εφικτό να κρίνουν αν είναι απολύτως νόμιμα ή αν καταπατούν πνευματικά δικαιώματα.
Με αναγωγή στα πραγματικά νούμερα, υπολογίζοντας ότι υπήρχαν περίπου 250 εκατ. αρχεία, οι αρχές των ΗΠΑ κλείδωσαν περίπου 10.75 εκατ. νόμιμα αρχεία ή (στο υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο) 172.500.000 εκατ. αρχεία μπορεί να είναι νόμιμα. Σίγουρα τραβηγμένο το νούμερο και σίγουρα κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πειρατικό υλικό σε όλες τις παρεμφερείς υπηρεσίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι σωστό να μη δίνονται πίσω στους χρήστες τα αρχεία τους.
[via]