O ψυχολόγος Rob Jenkins του University of York σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου διετέλεσε νέα έρευνα η οποία δείχνει πως οι αρχές μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα υπόπτων στις φωτογραφίες των θυμάτων τους επικεντρωνόμενοι στις αντανακλάσεις των ματιών των τελευταίων.
Πράγματι οι εγκληματικές έρευνες κάνουν συχνά χρήση φωτογραφικού υλικού για τον εντοπισμό αποδείξεων και την αναγνώριση των υπόπτων. Κάνοντας ζουμ στα μάτια των θυμάτων -σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης- και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους για την ανασύσταση της εικόνας, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα και αντικείμενα από τις αντανακλάσεις των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατόρθωσαν να αναγνωρίσουν άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα και 30.000 φορές μικρότερα από τα πραγματικά (18x20 pixels) με ακρίβεια 71% και οικεία πρόσωμα με 84%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω τεχνική δύναται να βρει μεγάλη εφαρμογή σε περιπτώσεις παιδεραστίας και κακοποίησης παιδιών μιας και οι δράστες συνηθίζουν να φωτογραφίζουν τα θύματα τους λίγο πριν τη διανομή του ψηφιακού υλικού στο Διαδίκτυο.
[via]