Ο Liu Dali, κρατούμενος στις φυλακές καταναγκαστικής εργασίας Jixi της Βορειοανατολικής Κίνας, τα πρωινά συνήθιζε να σπάει βράχους και να σκάβει και τα βράδια να κηνυγάει τέρατα ή ξωτικά και να απαγγέλει ξόρκια!
Από ό,τι φαίνεται, οι φύλακες είχαν μετατρέψει σε επιχείρηση τη συγκεκριμένη φυλακή, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 300 κρατούμενους να παίζουν online games καθημερινά. Όπως αναφέρει ο 54χρονος κρατούμενος:
"Οι φύλακες έβγαζαν περισσότερα χρήματα από τα παιχνίδια από ό,τι με τη φυσική εργασία. Τους είχαμε ακούσει να λένε ότι βγάζουν περίπου 550-650 ευρώ! Ποτέ δεν είδαμε αυτά τα χρήματα. Οι υπολογιστές δεν έκλειναν ποτέ. Αν δεν τελειώναμε αυτό που μας είχαν αναθέσει, τιμωρούμασταν σωματικά, με αποτέλεσμα να παίζουμε μέχρι να μη βλέπουμε στο τέλος καθαρά"
Το φαινόμενο αυτό, η πραγματοποίηση δηλαδή συγκεκριμένων μονότονων tasks για να συγκεντρώσουν online credits και χρήματα, γνωστό ως “φαρμάρισμα” (gold farming), είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον κόσμο των online παιχνιδιών (όπως το World of Warcraft). Εκατομμύρια gamers διατίθενται να πληρώσουν πραγματικά χρήματα για να αποκτήσουν online credits!
Υπολογίζεται ότι το 80% των gold farmers (περισσότεροι από 100.000) είναι από την Κίνα.
[πηγή Guardian]