Το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά σίγουρα μέσα στους τελευταίους μήνες άρχισε να μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης των κοινωνικών δικτύων στην καθημερινότητα του.
Η συλλογή πληροφοριών από τους κολοσσούς του Διαδικτύου (π.χ. Facebook), τις περισσότερες φορές εν αγνοία μας, ουσιαστικά αποτελεί το ισχυρό χαρτί στα χέρια τους, είτε για την προώθηση των υπηρεσιών τους είτε για την πώληση των πληροφοριών σε άλλες εταιρίες (π.χ. Twitter) για στοχευμένη διαφήμιση.
Παρόλα αυτά, η δύναμη θα μπορούσε να είναι στα χέρια των χρηστών χωρίς να χρειάζεται να παρατήσουν το social networking, όπως προτείνουν οι προγραμματιστές της Privly:
"Εταιρίες όπως οι Facebook, Google και Twitter, σας δίνουν την επιλογή να διαλέξετε μεταξύ μοντέρνας τεχνολογίας και ιδιωτικότητας. Όμως, κάτι τέτοιο είναι λάθος. Μπορείτε να επικοινωνείτε μέσα από το κοινωνικό δίκτυο που επιλέγετε, χωρίς να δίνετε πρόσβαση στα δεδομένα σας"
Η προστασία αυτή θα παρέχεται μέσα από τα browser extensions της Privly, χάριν στα οποία θα μπορείτε να γράφετε στα κοινωνικά δίκτυα και να στέλνετε emails χωρίς να επιτρέπετε σε αυτές τις υπηρεσίες να παρακολουθούν το περιεχόμενο σας.
Αυτό γίνεται με κρυπτογράφηση του κειμένου και αποστολή μέσω των servers της Privly, οπότε το κοινωνικό δίκτυο "βλέπει" μόνο ένα link αντί για το πλήρες κείμενο. Στα αρνητικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρήστης που θέλει να δει το κείμενο σας, θα πρέπει επίσης να έχει εγκατεστημένο το extension της Privly.
Οι δημιουργοί της Privly, Sean McGregor, Balaji Athreya και Jesse Hostetler, έχουν ξεκινήσει το project στο Kickstarter (με στόχο $10.000), το οποίο φυσικά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά φιλοδοξούν ότι το τελικό open-source εργαλείο θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους συνειδητοποιημένους χρήστες που επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους.
Privly Kickstarter Pitch
Ουσιαστικά, θέλουν να δώσουν στον χρήστη τον έλεγχο της πληροφορίας του και τη δυνατότητα επεξεργασίας ανά πάσα στιγμή, αφού από τη στιγμή που βρίσκεται αποθηκευμένη και κρυπτογραφημένη σε cloud, θα είναι δυνατή για παράδειγμα η αλλαγή ενός tweet ή ενός email ακόμα και μετά την αποστολή του.
Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα το Internet, ανοίγοντας μια νέα δίοδο ελεύθερης επικοινωνίας χωρίς (θεωρητικά) τον φόβο παρακολούθησης ή "ξεπουλήματος" των πληροφοριών από κάποια εταιρία σε κάποιον οργανισμό, ενώ σίγουρα θα κατέρρεε το σύστημα στοχευμένης διαφήμισης, που βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που συλλέγονται ανάλογα με τη δραστηριότητα του καθένα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
Ο Sean McGregor απαντά ξεκάθαρα και στο ερώτημα αν θα θέλαμε ένα κοινωνικό δίκτυο με τόσο μεγάλη ευκολία παρέμβασης, με ένα νέο ερώτημα: "Θέλουμε ένα κοινωνικό δίκτυο όπου δεν μας ανήκει ουσιαστικά τίποτα;"
"Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε το Internet, αλλά θέλουμε να δούμε μια νέα δομή όπου η συμμετοχή των χρηστών δεν θα δίνει εξαρχής το δικαίωμα στις εταιρίες να πωλούν τα δεδομένα τους. Ευχόμαστε να μην ήταν έτσι, αλλά έχουμε δει τόσα πολλά παραδείγματα από ιστοσελίδες που παρεμβαίνουν στην ιδιωτικότητα των χρηστών, από εργοδότες και κυβερνητικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν παράνομα αυτές τις πληροφορίες. Θα έπρεπε να έχουμε το δικαίωμα να προστατεύουμε ή να διαγράφουμε τα δεδομένα μας"
Ακόμη και αν δεν προχωρήσει το project της Privly, κάτι που δεν μοιάζει και τόσο απίθανό, αποτελεί σίγουρα μια διαφορετική προσέγγιση στο πως θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις μεταξύ χρηστών και κοινωνικών δικτύων, και γιατί όχι, να αλλάξουν κάποια από τα λάθος στερεότυπα του Internet.
Privly Encryption Strategies