Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές "έξυπνων" συσκευών τα τελευταία χρόνια είναι φυσικά αυτό της μπαταρίας. Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορους τρόπους για μεγαλύτερη απόδοση με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και πάλι δύσκολα ξεφεύγει κανείς από την 24ωρη αυτονομία μιας συσκευής (και πάλι ανάλογα με τη χρήση).
Υπερπυκνωτές γραφενίου, η “μπαταρία” των gadgets του μέλλοντος (;) [Video]
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του University of California Riverside προτείνουν την χρήση άμμου (αντί γραφίτη) για τα ηλεκτρόδια ανόδου των μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion), με αποτέλεσμα τριπλάσια αυτονομία, χαμηλότερο κόστος και προστασία για το περιβάλλον (αφού η άμμος δεν είναι τοξική).
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το πυρίτιο σε νανοκλίμακα, αλλά παρατήρησαν ότι φθείρεται πολύ γρήγορα και είναι ταυτόχρονα είναι δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Καθαρίζοντας την άμμο, αλέθοντας την με αλάτι και μαγνήσιο και θερμαίνοντας τη για να απομακρυνθεί το οξυγόνο, κατάφεραν να παράγουν καθαρό πυρίτιο με τρισδιάστατη και πορώδη μορφή, η οποία είναι το κλειδί για την αύξηση της απόδοσης.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διαβάσει αρκετές έρευνες και καινοτομίες για την τεχνολογία των μπαταριών, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα στην πράξη. Λέτε αυτή τη φορά να έχουμε τη διαφορά;
[via]