Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά να «ενώσει» δύο εγκεφάλους ποντικών επιτρέποντας ουσιαστικά την μεταξύ τους μετάδοση πληροφοριών. Το πείραμα περιλάμβανε την εκπαίδευση των ποντικών στο πάτημα ενός εκ των δύο μοχλών με βάση το άναμμα ενός φωτεινού σηματοδότη. Το πρώτο ποντίκι ('encoder') παραλάμβανε το σήμα για να πατήσει το μοχλό και με μικροσκοπικά ηλεκτρόδια μεταφραζόταν η εντολή και μεταδιδόταν στο δεύτερο ποντίκι ('decoder').
Τo δεύτερο αυτό ποντίκι πατούσε το σωστό μοχλό σε ποσοστό 64 τοις εκατό (μέχρι και 72 τοις εκατό σε κάποιες περιπτώσεις) παρόλο που δεν υπήρχε η φωτεινή ένδειξη αλλά λειτουργούσε μόνο με βάση τα σήματα που λάμβανε από το πρώτο ποντίκι. Για να επιβεβαιώσουν ότι το σήμα προερχόταν όντως από το πρώτο ποντίκι και δεν ήταν κάτι τυχαίο η ομάδα αντικατέστησε τον 'encoder' με έναν υπολογιστή που εξέπεμπε τα ίδια σήματα και έλαβε τα ίδια αποτελέσματα!
Το πείραμα επαναλήφθηκε και με διαφορετική μέθοδο λίγο αργότερα χρησιμοποιώντας μάλιστα σύνδεση στο Internet με κάποιο άλλο εργαστήριο στη Βραζιλία και τα αποτελέσματα ήταν παραπλήσια! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του να αντλείς πληροφορίες από έναν εγκέφαλο, να τις διαβάζεις, και να τις ξαναβάζεις πάλι μέσα. Η ομάδα τώρα θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έρευνα και σε περισσότερο πολύπλοκες διεργασίες ελπίζοντας σε σπουδαίες ανακαλύψεις.
[via Discovery]