Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι οράματα έβλεπε ο Ιούλιος Βερν όταν έγραφε τα βιβλία του, αλλά είναι γεγονός ότι αποτέλεσαν μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες και αρκετά από αυτά που έγραφε τον 19ο αιώνα έγιναν τελικά πραγματικότητα (π.χ. ταξίδι στη Σελήνη, υποβρύχια κλπ.). Σειρά παίρνει το Ταξίδι στο κέντρο της Γης, καθώς η υπηρεσία JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology) ετοιμάζεται να "τρυπήσει" τον μανδύα της Γης για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας.
Οι ερευνητές της JAMSTEC ξεκινούν τις μελέτες στα νερά της Χαβάη για να προχωρήσουν στην γεώτρηση από το πλοίο Chikyu, αλλά σε περίπτωση που πέσουν έξω θα εξετάσουν εναλλακτικές τοποθεσίες σε Κόστα Ρίκα και Μεξικό, πάντοτε σε θαλάσσια περιοχή, διότι ο φλοιός της Γης είναι δύο φορές παχύτερος στις ηπείρους σε σύγκριση με τους ωκεανούς.
Το τρυπάνι του Chikyu θα σκάψει σε βάθος 10km (4km του ωκεανού + 6km του φλοιού) για να φτάσει τον μανδύα της Γης, ο οποίος αποτελεί κατά βάση από πυρίτιο και περιστρέφεται αργά επηρεάζοντας την δραστηριότητα των ηφαιστείων και των τεκτονικών πλακών, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1000°C έως 3700°C. Στόχος της αποστολής είναι να μελετηθούν σε...βάθος τα φαινόμενα που προκαλούν τους σεισμούς και τις εκρήξεις των ηφαιστείων για καλύτερη πρόληψη.
Παράλληλα, οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν τα όρια μεταξύ του ωκεανικού φλοιού και του μανδύα για να καταλάβουν πως σχηματίστηκε ο φλοιός, αλλά και να παρατηρήσουν τυχόν μορφές ζωής στο εσωτερικό του πλανήτη μας.
Το σκάψιμο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το 2030, με την Ιαπωνική κυβέρνηση να συμμετέχει μερικών στην έρευνα. Το κόστος υπολογίζεται κοντά στα $542 εκατ.
[via]