Ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κατανόηση της λειτουργίας και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου πραγματοποίησαν επιστήμονες του University of Waterloo (Καναδάς), δημιουργώντας τον πιο εξελιγμένο τεχνητό εγκέφαλο στον κόσμο μέχρι σήμερα.
Ο τεχνητός εγκέφαλος ονομάστηκε Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) και μπορεί να προσομοιώσει την πολύπλοκη λειτουργίες όπως σκέψη, μνήμη, όραση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον (με τη χρήση μηχανικού χεριού), χάριν στο σύστημα 2.5 εκατ. νευρώνων που μιμείται τη δομή ενός πραγματικού εγκεφάλου (προμετωπιαίος φλοιός, βασικά γάγγλια και θάλαμος).
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν τεχνητό εγκέφαλο με τέτοιες δυνατότητες, αφού μέχρι σήμερα τα μοντέλα ήταν μικρά και συνήθως μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο μία λειτουργία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Spaun δέχεται οπτικά ερεθίσματα μέσω μιας ψηφιακής κάμερας 784 pixels, επεξεργάζεται και αποθηκεύει τα δεδομένα στους νευρώνες του, τα κατευθύνει στα βασικά γάγγλια και επιλέγει την κατάλληλη ενέργεια που πρέπει να εκτελέσει.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικό στην πραγματοποίηση διάφορων IQ tests, αναγνώριση αριθμών, απομνημόνευση λίστας αντικειμένων κλπ., αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει ούτε κατά διάννοια την ακρίβεια και την πολυπλοκότητα ενός πραγματικού εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, το μοντέλο θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μελέτη σημείων και αντιδράσεων του εγκεφάλου όταν έχει υποστεί κάποια ζημιά.
[via Vancouver]