Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η τεχνολογία και οι εφαρμογές για smartphones/tablets μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες και για άλλους λόγους, πέραν της διασκέδασης. Αυτή τη φορά, θα δούμε την εφαρμογή Proloquo2Go για συσκευές iOS, χάριν στην οποία οι χρήστες με προβλήματα στην ομιλία μπορούν να μετατρέψουν γραπτό κείμενο σε φωνή (text-to-speech) και μάλιστα το τελευταίο update στρέφεται κυρίως στα παιδιά, καθώς φέρνει πραγματικές παιδικές φωνές αντί ρομποτικές ή ενηλίκων.
Η εφαρμογή Proloquo2Go δημιουργήθηκε από την AssistiveWare το 2009 και περιλαμβάνει εικόνες, έτοιμες φράσεις και πληκτρολόγιο για γραφή λέξεων, εργαλεία με τα οποία ο χρήστης μπορεί να συντάξει προτάσεις και στη συνέχεια να τις μετατρέψει σε ομιλία για τον συνομιλητή του. Όπως καταλαβαίνετε, η εφαρμογή χρησιμοποιείται κυρίως από ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down ή από ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το project στοίχισε στην AssistiveWare περίπου $100.000 και κατόρθωσε να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων από περίπου 14.000 ηχογραφημένες λέξεις από πραγματικά παιδιά, από τις οποίες γίνεται η ανασύνθεση οποιασδήποτε Αγγλικής λέξης με ρεαλιστικό τόνο.
Η εφαρμογή λειτουργεί μόνο σε συσκευές iOS (κοστίζει $189.99 και είναι διαθέσιμη στο iTunes Store) και ο CEO της εταιρείας δηλώνει ότι δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν αντίστοιχη για Android ή Windows Phone, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στη βελτίωση της εφαρμογής.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει την τεχνολογία της σε άλλους developers από το 2013 ώστε να δημιουργήσουν άλλες εφαρμογές και συσκευές text-to-speech, επομένως, ποιος ξέρει, μπορεί με αυτό το post να κινήσουμε το ενδιαφέρον για ανάπτυξη ελληνικής εφαρμογής σε όποιον έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία.
[via NYTimes]