Το σύστημα Braille δημιουργήθηκε το 1825 από τον Louis Braille, για τον Γαλλικό στρατό, και έκτοτε αποτελεί το εργαλείο που χρησιμοποιούν τυφλοί ή άνθρωποι με περιορισμένη όραση για να διαβάζουν ψηλαφίζοντας τις ανυψωμένες κουκκίδες.
Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις οθόνες αφής των σημερινών tablets και smartphones, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ή έστω εύκολη η διαχείριση τους από άτομα με προβλήματα όρασης.
Τη λύση έρχεται να δώσει μια νέα εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Stanford, από τους Adam Duran, Adrian Lew και Sohan Dharmaraja, στο πλαίσιο ενός καλοκαιρινού προγράμματος του Αμερικανικού Στρατού.
Η σκέψη πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής ήταν να μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί το "πληκτρολόγιο" του συστήματος Braille, δηλαδή τη μέθοδο ανάγνωσης με 8 δάκτυλα. Αυτό που κατάφεραν είναι να αναγνωρίζει η συσκευή το σωστό δάκτυλο κάθε φορά που ο χρήστης αγγίζει την οθόνη, αντί να ψάχνει εικονικά κουμπιά σε γυάλινη επιφάνεια!
Σύμφωνα με τους δημιουργούς, τα κουμπιά που ανιχνεύουν τα δάκτυλα του χρήστη μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τον τρόπο γραφής και την απόσταση μεταξύ τους, ενώ σε περίπτωση λάθους το reset γίνεται τραβώντας όλα τα δάκτυλα μακριά από την οθόνη!
Φυσικά βρίσκεται ακόμα σε πρωτότυπο στάδιο, αλλά εάν καταφέρουν να το φέρουν στην αγορά, θα είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου για τη χρήση της τεχνολογίας από άτομα με προβλήματα όρασης.
Stanford Course Yields Touchscreen Braille... by TechGear
Διαβάστε περισσότερα εδώ.