Ο κόσμος της τεχνολογίας (και όχι μόνο) πενθεί σήμερα για το θάνατο του Steve Jobs, του ανθρώπου που έφερε την τεχνολογία κοντά στον μέσο άνθρωπο με τις ιδέες και εφευρέσεις του.
Η εκπληκτική πορεία του Jobs άρχισε το 1976, όταν ίδρυσε μαζί με τον Steve Wozniak την Apple Computer και δημιούργησαν μαζί το Apple I. Το πρώτο προϊόν μαζικής παραγωγής βγήκε το 1977 και ήταν το Apple II, επάνω στο οποίο βασίστηκε το πρώτο PC της IBM, που κυκλοφόρησε το 1981.
Η πρώτη μεγαλειώδης στιγμή ήρθε το 1984 με το Macintosh, το οποίο ανακοινώθηκε μέσω μιας διαφήμισης στον τελικό του Super Bowl, αλλά παρά την πρωτοποριακή εμφάνιση και κομψότητα (για τα δεδομένα της εποχής), δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε εμπορική επιτυχία τα πρώτα PCs, ούτε καν να πλησιάσει τις πωλήσεις του Apple II.
Το 1985 θα έφερνε στο προσκήνιο έντονες διαφωνίες σχετικά με το όραμα και το ύφος που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Apple, με αποτέλεσμα ο Jobs να παραιτηθεί και να ιδρύσει τη NeXT, έτσι ώστε να υλοποιήσει τα δικά του σχέδια που αφορούσαν τους υπολογιστές για εκπαίδευση, σχεδιαστές και μηχανικούς.
Παρά την αφοσίωση του στη NeXT, δεν είχε την επιτυχία που φανταζόταν, αλλά μέσα από αυτή προέκυψε το λειτουργικό σύστημα Mac OS X, απευθείας διάδοχος του NeXTSTEP, με γλώσσα προγραμματισμού Objective-C, η οποία ακόμα χρησιμοποιείται στα Mac OS X και iOS, που έφεραν σήμερα την Apple στην κορυφή του κόσμου.
Εκτός από τη NeXT, ο Jobs εξαγόρασε το 1986 και ένα μικρό (τότε) animation studio, την Pixar, χάρι στην οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία μετά από σχεδόν 10 χρόνια και συγκεκριμένα το 1995. Η χρονιά αυτή σηματοδοτήθηκε από την κυκλοφορία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, το Toy Story!
Η τεράστια επιτυχία της Pixar ώθησε τη Disney να την εξαγοράσει το 2006 με $7 δισεκατομμύρια, καθώς και να τοποθετήσει τον Steve Jobs στο ΔΣ της. Να σημειωθεί ότι ο Jobs κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Disney σήμερα.
Η επιστροφή του στην Apple έγινε το 1997, όταν η εταιρία αποφάσισε να εξαγοράσει τη NeXT (αν και ουσιαστικά εξαγόραζε τον ίδιο τον Steve). Η κίνηση αυτή θεωρείται το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία των επιχειρήσεων, αφού από τη θέση του CEO κατάφερε να ανεβάσει την αξία της μετοχής της στο εκατονταπλάσιο!
Η δεύτερη καριέρα στην Apple ξεκίνησε με την παρουσίαση του iMac το 1998, συνεχίστηκε με το iPod το 2001 και εκτοξεύθηκε με το iPhone το 2007, αλλάζοντας μια για πάντα την αντίληψη μας για τα κινητά τηλέφωνα (καλύτερα smartphones) και εισάγοντας την έννοια του mobile computing, κάτι που ενισχύθηκε αφάνταστα και από το iPad.
Πλέον, κάθε ανταγωνιστική εταιρία (μικρή ή μεγάλη) έχει ως πρότυπο τις συσκευές της Apple προτού δημιουργήσει τις δικές της, ενώ τα προϊόντα της έχουν γίνει συνώνυμο ποιότητας, καινοτομίας και ριζώθηκαν βαθιά στη συνείδηση του κοινού ως state of the art. Πέρα από τα χρήματα, τη δύναμη και τη φήμη, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του Jobs.
Η σύντομη αυτή ιστορική αναδρομή δεν αποτελεί επικήδειο. Άλλωστε, το όραμα του θα συνεχίσει να ζει μέσα από την Apple και την κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω του. Περισσότερα για τη ζωή του θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε όταν κυκλοφορήσει η επίσημη βιογραφία του το Νοέμβριο.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε videos με μερικές από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις του:
Apple Macintosh 1984
Steve Jobs demos Apple Macintosh, 1984 by TechGear
Apple First iMac 1998
The First iMac Introduction by TechGear
Apple First iPod 2001
The First iPod Keynote (2001) by TechGear
Apple First iPhone 2007
Introducing the new iPhone PART 1 by TechGear
Apple First iPad 2010
Apple iPad- Steve Jobs Keynote Jan 27 2010 Part 1 by TechGear
BONUS: Από τόσες παρουσιάσεις δε θα μπορούσαν να λείπουν και μερικά ευτράπελα!
Apple Keynote Bloopers
Apple Keynote Bloopers!! by TechGear