Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για αναστολή της ζωής σε ανθρώπους, αλλά όχι για να πάμε στον Άρη [Video]
Δεν είναι λίγες οι φορές έχουμε διαβάσει σε βιβλία ή έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ανθρώπους να καταψύχονται και να επαναφέρονται στη ζωή μετά από χρόνια χωρίς να περάσει ημέρα από πάνω τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Demolition Man), ενώ είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε για το Ινστιτούτο Κρυογονικής του Robert Ettinger όπου βρίσκεται κατεψυγμένος ο ίδιος και καμιά κατοσταριά νοματαίοι (νεκροί όλοι). Ο κοινός παρονομαστής είναι η προσπάθεια του ανθρώπου για αναζωογόνηση και αθανασία, αν και απέχουμε πολύ από κάτι τόσο δραματικό, ωστόσο, καμιά φορά από τα τραβηγμένα σενάρια προκύπτουν πιθανές λύσεις για πιο απτά καθημερινά προβλήματα.
Προτού, λοιπόν, διαβάσετε διάφορες βλακείες από τα "μεγάλα και έγκυρα" ειδησεογραφικά portals μόλις αρχίσουν να αντιγράφουν και αυτό το άρθρο από το Techgear.gr, να ξεκαθαρίσουμε ότι η παρακάτω τεχνική των χειρουργών του UPMC Presbyterian Hospital (Pennsylvania) ΔΕΝ έχει καμία σχέση με επαναφορά νεκρού στη ζωή, ούτε με προσφορά "αθανασίας" σε υγιή άτομα. Πρόκειται, όμως, για μια επαναστατική τεχνική ψύξης που αν αποδειχθεί επιτυχημένη θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.
Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2000 σε χοίρους και αφορά την αντικατάσταση του αίματος από ένα ψυχρό αλατούχο διάλυμα, το οποίο ρίχνει απότομα τη θερμοκρασία του σώματος (περίπου στους 10 °C) και σταματά σχεδόν όλη την κυτταρική λειτουργία. Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα σε εγχειρήσεις καρδιάς ή εγκεφάλου, όπου οι γιατροί ρίχνουν σκόπιμα τη θερμοκρασία του σώματος για λίγα λεπτά ώστε να μειωθεί η ροή του αίματος και να καταστεί πιο εύκολη η επέμβαση, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο για λίγο και με ιδιαίτερη προετοιμασία.
Η νέα τεχνική είναι σαφέστατα ταχύτερη και σύμφωνα με τους χειρουργούς θα μπορέσει να τους "αγοράσει" σχεδόν 4 ώρες για να επέμβουν σε σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς (π.χ. θύματα πυροβολισμού, μαχαιρώματος, σοβαρού τροχαίου) που διαφορετικά θα πέθαιναν μέσα σε λίγα λεπτά.
Ο Dr. Peter Rhee δηλώνει,
"Εάν ο ασθενής έρθει σε εμάς 2 ώρες αφού έχει πεθάνει, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Όμως, αν ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου μπορούμε να αναστείλουμε τη ζωή του για ένα μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε το πρόβλημα"
και συμπληρώνει ο Dr. Samuel Tisherman,
"Αναστέλλουμε τη ζωή, αλλά δεν θέλουμε να το ονομάσουμε ακριβώς έτσι επειδή ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές και όχι να καταψύχουμε ανθρώπους για να τους στείλουμε στον πλανήτη Άρη. Αν θα μπορέσουμε να πάμε το όριο αναστολής χωρίς ροή αίματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Δεν το γνωρίζω. Ίσως μετά από χρόνια κάποιος να βρει τον τρόπο να το κάνει, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί πολύς καιρός"
Η παραπάνω μέθοδος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους σύντομα, καθώς έλαβαν σχετική άδεια από τον οργανισμό FDA των ΗΠΑ, και οι ερευνητές περιμένουν τον κατάλληλο εθελοντή. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς μετά από τραυματισμό και δεν θα έχει επιχειρηθεί καμία προσπάθεια ανάνηψης. Το "ιδανικό" θα είναι ένας ασθενής που θα έχει χάσει σχεδόν το 50% του αίματος του.
Στη συνέχεια, η ομάδα θα χορηγήσει πρώτα ψυχρό αλατούχο διάλυμα στην καρδιά και τον εγκέφαλο, τα δύο όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από την έλλειψη οξυγόνου. Η διαδικασία αυτή θα ρίξει τη θερμοκρασία του ασθενούς στους 10 °C μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά και στη συνέχεια ο ασθενής δεν θα έχει αίμα, παλμό και εγκεφαλική λειτουργία, άρα θα θεωρείται κλινικά νεκρός.
Σε αυτό το στάδιο, έχουν σταματήσει σχεδόν όλες οι μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν στα κύτταρα του σώματος, τα οποία όμως μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για μερικές ώρες σε αυτή τη θερμοκρασία (αντίθετα, σε κανονικές συνθήκες αντέχουν μόλις για 2 λεπτά). Οι χειρουργοί θα έχουν τότε στη διάθεση τους περίπου 2 ώρες για να διορθώσουν τη ζημιά και στη συνέχεια θα αντικαταστήσουν το αλατούχο διάλυμα με αίμα, το οποίο θα επαναφέρει σταδιακά την κανονική θερμοκρασία στην καρδιά και το σώμα.
Τρομερά ενδιαφέρον, αλλά θα περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
[via]