Έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στις ευεργετικές ιδιότητες των video games (βλ. θεραπεία αμβλυωπίας) και σε πείσμα όσων αναληθών γράφονται ή ακούγονται κατά καιρούς για λόγους εντυπωσιασμού, έρχεται ακόμα μία επιστημονική έρευνα να αποδείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που υποβάλλονται σε φυσιοθεραπείες μετά από ατυχήματα.
Όπως είναι γνωστό, οι φυσιοθεραπείες/κινησιοθεραπείες μετά από σοβαρά ατυχήματα είναι χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες, τις οποίες πολλές φορές καθυστερούν ή παρακάμπτουν οι ασθενείς, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πλήρης θεραπεία τους.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα video game και το ενσωμάτωσαν στα ποδήλατα γυμναστικής των ασθενών. Τότε παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι έβαλαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το γεγονός ότι βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης και άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερη ώρα επάνω στο ποδήλατο, κυνηγώντας δράκους και μαζεύοντας νομίσματα!
Η "παιχνιδοθεραπεία" βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες σοβαρότερες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, με το παιχνίδι Re-mission της HopeLab. Πρόκειται για ένα first-person shooter όπου ο παίκτης ελέγχει την Roxxi και κινείται μέσα στο σώμα σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και αναζητώντας θεραπείες.
Σε αυτή την περίπτωση παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιξαν τουλάχιστον για μία ώρα ανά εβδομάδα, διατήρησαν υψηλότερα επίπεδα χημειοθεραπείας στο αίμα τους και άρχισαν να παίρνουν περισσότερα αντιβιοτικά, δηλαδή το ηθικό τους αναπτερώθηκε και αντιμετωπίζουν τη θεραπεία τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία!
[πηγή CNET]