Ένα από τα πιο παλιά ερωτήματα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο είναι γιατί ο ουρανός είναι μπλε. Το μπλε χρώμα του ουρανού δεν οφείλεται σε αντανακλάσεις από το νερό ή τον αέρα όπως πίστευε κάποτε, αλλά στην ιδιότητα του φωτός να διασκορπίζεται όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματος του.
Πράγματι τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου -που αποτελούν τα δύο κύρια συστατικά της ατμόσφαιρας- είναι μικρότερα από το μήκος κύματος του φωτός. Όσο μικραίνει το μήκος κύματος του φωτός τόσο εντονότερη καθίσταται η ιδιότητα αυτή, με αποτέλεσμα το μπλε φως που έχει μικρότερο μήκος κύματος από το πράσινο και το κόκκινο (τα τρία βασικά χρώματα) να διασκορπίζεται πολύ περισσότερο.
Έτσι, την ημέρα ο ουρανός είναι μπλε γιατί το μπλε φως του ήλιου σκεδάζεται έντονα με αποτέλεσμα να φαίνεται πως έρχεται από κάθε σημείο του ουρανού. Όσο για το ερώτημα γιατί δε γίνεται μωβ αφού το μωβ έχει μικρότερο μήκος κύματος, η εξήγηση έχει ως εξής: Πρώτον, το μάτι μας είναι πιο ευαίσθητο στο μπλε χρώμα ώντας όπως είπαμε βασικό χρώμα και δεύτερον το μωβ απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας.
Τέλος, το κόκκινο χρώμα του ήλιου κατά το ηλιοβασίλεμα οφείλεται στην ίδια ιδιότητα του φωτός που αναφέραμε παραπάνω. Όταν ο ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, ένα μεγάλο μέρος του μπλε φωτός κρύβεται πίσω από τον αυτόν με αποτέλεσμα να φτάνει στα μάτια μας λιγότερο μπλε φως και περισσότερο κόκκινο.
Περισσότερα στο video που ακολουθεί:
[via Boing Boing]