Επίσημο: Το iPadOS θα συμμορφωθεί με το DMA όπως το iOS στην Ευρώπη

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευρύνει τη νομοθεσία Digital Markets Act (DMA), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023, ώστε να συμπεριλάβει το iPad και το iPadOS της Apple, η Apple καλείται να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς που ορίζονται στο DMA εντός των επόμενων έξι μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με το MacRumors, η Apple επιβεβαίωσε ότι θα εισάγει τις ίδιες αλλαγές που έκανε στο iOS με το iOS 17.4 στο iPadOS αργότερα μέσα στη χρονιά.

Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα λήψης εφαρμογών από ιστοσελίδες, την εγκατάσταση και τη χρήση third-party καταστημάτων εφαρμογών, ενώ περιλαμβάνει επίσης προτροπές για τον καθορισμό προεπιλεγμένων εφαρμογών για βασικές υπηρεσίες όπως ο web browser. Η Apple έχει συμπεριλάβει διασφαλίσεις μέσα σε κάθε εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες, η οποία απαιτεί μια βασική εξέταση ασφάλειας και απορρήτου πριν από την εκτέλεση στο λειτουργικό σύστημα, ώστε να διασφαλίσει ότι εξακολουθεί να έχει κάποια μορφή ελέγχου σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εκτελεστεί στο hardware της.

Δεδομένου ότι η τρόπος συμμόρφωσης για τα iPhone περιορίζεται σε αυτά που λειτουργούν εντός της ΕΕ και η λειτουργία απενεργοποιείται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα εκτός του ΕΟΧ, αναμένεται ότι και η συμμόρφωση για το iPadOS θα είναι αντίστοιχη, καθώς υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλατφορμών, οι οποίες μοιράζονταν την ίδια επωνυμία iOS μέχρι το iPadOS 13.1 το 2019.

Με το WWDC 2024 να πλησιάζει (από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου 2024), η πρόβλεψη είναι ότι θα ανακοινωθεί η επόμενη έκδοση τόσο του iOS όσο και του iPadOS με τις πρώτες beta να ακολουθούν αμέσως μετά. Αυτές θα είναι το iOS 18 και το iPadOS 18 αντίστοιχα, με τις νεότερες εκδόσεις να φημολογείται ότι θα τρέχουν χαρακτηριστικά generative AI μεταξύ άλλων ενημερώσεων σε όλο το φάσμα τους. Επιπλέον, υπάρχουν νέα μοντέλα iPad που αναμένεται να ανακοινωθούν στην εκδήλωση "Let Loose" στις 7 Μαΐου 2024, τα οποία φημολογείται ότι θα περιλαμβάνουν OLED panels και chip M4 με δυνατότητες AI.

[via]

Loading