Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ: Πέρασε το νομοσχέδιο, απομένει η υπογραφή Biden

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε εχτές το βράδυ ένα πακέτο νομοσχεδίων που συμπεριλαμβάνει και αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην απαγόρευση του TikTok. Το CNBC αναφέρει ότι η τελική ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ για το πακέτο νομοσχεδίων ήταν 79-18 υπέρ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ ήταν ότι συμπεριλήφθηκε σε ένα πακέτο που εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο με ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει επίσης νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία. Υπήρχε μια αίσθηση επείγοντος να σταλεί το πακέτο στη Γερουσία των ΗΠΑ, ώστε να περάσει και στη συνέχεια να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Joe Biden, ώστε η χρηματοδότηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Αυτή η εκδήλωση υπογραφής του νομοσχεδίου θα γίνει επίσημα την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNBC. Ο Biden είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι θα υπέγραφε ένα ανάλογο νομοσχέδιο για το TikTok σε νόμο αν έφτανε στο γραφείο του.

Μόλις ο πρόεδρος Biden υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο, ορίζει ότι η μητρική εταιρεία της TikTok, ByteDance, με έδρα την Κίνα, θα πρέπει να πουλήσει το μερίδιο συμμετοχής της στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης εντός 270 ημερών. Ο Biden μπορεί να διατάξει παράταση της προθεσμίας αυτής κατά 90 ημέρες, εάν υπάρχει η αίσθηση ότι μια τέτοια συμφωνία είναι κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Εάν δεν γίνει αυτό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών της χώρας.

Η αιτιολογία για το νομοσχέδιο αυτό είναι κατ' αρχάς ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός Αμερικανών νομοθέτων που πιστεύουν ότι η ByteDance θα μπορούσε να συλλέξει προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες του TikTok και στη συνέχεια να στείλει τις πληροφορίες αυτές στην κινεζική κυβέρνηση. Η ByteDance έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Το CNBC αναφέρει ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η ByteDance θα προβεί νομικές ενέργειες για να το ανατρέψει. Η ByteDance έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η απαγόρευση του TikTok θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας για την ελευθερία του λόγου. Η εταιρεία έχει καταθέσει ήδη αγωγή κατά της πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ για την ψήφιση παρόμοιου νόμου που θα απαγόρευε τη χρήση του TikTok στην εν λόγω πολιτεία.

Δεδομένου ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στα μέσα του 2023, ένας δικαστής των ΗΠΑ ενέκρινε ασφαλιστικά μέτρα που εμποδίζουν τη Μοντάνα να τον εφαρμόσει μέχρι να διεξαχθεί πλήρης δίκη.

[via]

Loading