Η Microsoft υπόσχεται ακόμα πιο ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις με χρήση AI

Τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία παρακολούθησης μετεωρολογικών προβλέψεων ForecastWatch απένειμε στην ομάδα ανάπτυξης μετεωρολογικών προβλέψεων του Microsoft Start τον τίτλο του πιο ακριβή παρόχου παγκόσμιων προβλέψεων στον κόσμο. Φαίνεται ότι η ομάδα Microsoft Start δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, καθώς ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν ακόμα πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης του καιρού με ορίζοντα 30 ημερών.

Η Microsoft αναφέρει ότι το νέο μοντέλο συγκρίνεται με το τρέχον που χρησιμοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF). Συνοπτικά, το νέο σύστημα της Microsoft συνδυάζει τη χρήση πέντε διαφορετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και τριών αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης για να καταλήξει στις προβλέψεις του.

Η Microsoft αναφέρει ότι αυτά τα AI μοντέλα μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα καιρού δεκαετιών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν οικεία μοτίβα στο παρόν και στη συνέχεια να προβλέπουν τι θα συμβεί στο μέλλον.

Η λειτουργία τους είναι σχεδόν ίδια με αυτή ενός μοντέλου NWP, το οποίο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της ατμόσφαιρας σε μια τρισδιάστατη σφαίρα (γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και ύψος), προβλέπει την κατάσταση της ατμόσφαιρας για κάποια μελλοντική στιγμή, π.χ. μία ώρα αργότερα. Στη συνέχεια, τροφοδοτούν αυτή την πρόβλεψη ξανά στο μοντέλο για να προβλέψουν δύο ώρες αργότερα, κ.ο.κ.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft μπορούν να εκτελούν τις προβλέψεις ταχύτερα με τη χρήση μιας GPU και, ως εκ τούτου, μπορούν να εκτελούνται συχνότερα. Θεωρητικά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες προβλέψεις.

Μέχρι στιγμής, η Microsoft αναφέρει ότι οι μέθοδοι μέτρησης των σφαλμάτων θερμοκρασίας είναι ακριβέστερες από αυτές που χρησιμοποιεί το ECMWF κατά 17% για προβλέψεις καιρού μιας εβδομάδας και κατά 4% για προβλέψεις τεσσάρων εβδομάδων. Η εταιρεία θα προσθέσει σύντομα αυτό το μοντέλο για τις προβλέψεις καιρού σε βάθος 30 ημερών στο Microsoft Start.

[Microsoft]

Loading