Αστροφυσικοί του Harvard-Smithsonian Centre of Astrophysics σε συνεργασία με το Heidelberg Institute for Theoretical Studies, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε μέσα από ένα ρεαλιστικό simulation την εξέλιξη του Σύμπαντος από το Bing Bang και έπειτα, δηλαδή περίπου 14 δισ. χρόνια, μέσα σε μόλις 78 δευτερόλεπτα!
Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της προσομοίωσης ονομάζεται Arepo και αναλύει εικόνες από διαφορετικούς κοντινούς γαλαξίες με μια τεχνική που ονομάζεται "moving mesh". Σε αντίθεση με άλλους προσομοιωτές, το Arepo αναπαράγει τους αερώδεις σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν μετά το Big Bang χρησιμοποιώντας ένα εικονικό και ευέλικτο πλέγμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αφομοιώνει τις κινήσεις των αερίων, αστέρων, σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας που βρίσκονται στο χώρο.
Η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε την υπολογιστική δύναμη 1024 πυρήνων επεξεργαστών για να χωρέσουν 14 δισ. χρόνια κοσμικής ιστορίας στο μοντέλο τους, κάτι που τους πήρε μερικούς μήνες. Παρόλα αυτά, δεν έχουν ολοκληρώσει την προσπάθεια τους και στόχος είναι να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την προσομοίωση επεκτείνοντάς την σε μεγαλύτερες περιοχές του Σύμπαντος.
Στο παρακάτω video θα δείτε ότι στα 6 δισ. χρόνια αρχίζουν να γίνονται ορατοί οι πρώτοι δισκοειδείς γαλαξίες, στα 7 δισ. χρόνια παίρνουν τη γνωστή σπειροειδή μορφή (π.χ. Ανδρομέδα), ενώ στα 11 δισ. χρόνια θα δείτε τις πρώτες αλληλεπιδράσεις (συγκρούσεις και διαχωρισμούς) μεταξύ των γαλαξιών!
[via DailyMail]