50 χρόνια Microsoft!

Η Microsoft κλείνει επίσημα μισό αιώνα ζωής και είναι μια καλή ευκαιρία για μια μίνι αναδρομή στην πορεία μίας από τις πιο επιδραστικές εταιρείες στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

Ξεκινώντας ως μια μικρής κλίμακας εταιρεία λογισμικού το 1975, έφτασε τελικά να κατατκήσει τον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών και σήμερα αξίζει σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο ανταγωνισμός μπορεί να αυξήθηκε, παρόλα αυτά, το Windows της Microsoft εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του επαγγελματικού κόσμου και του gaming. Σαφέστατα έγιναν και πολλά λάθη, όπως η χαρακτηριστική κωλυσιεργία που την άφησε έξω από τον τομέα των mobile λειτουργικών συστημάτων, όμως, η Microsoft είναι από τις πρώτες εταιρείες που είδαν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της Κβαντικής Πληροφορικής.

Ο Bill Gates και ο συνεργάτης του Paul Allen ίδρυσαν τη Micro-Soft το 1975. Αν και το όνομα της εταιρείας ήταν ένα λογοπαίγνιο των λέξεων Microprocessor και Software, το ζεύγος επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη λογισμικού για τον προσωπικό υπολογιστή Altair 8800. Γνώρισαν άμεση επιτυχία και εξασφάλισαν συμβόλαιο με τον προγραμματιστή του Altair, την Micro Instrumentation and Telemetry Systems, αλλά δεν θα αργούσαν να περάσουν μερικά ακόμη χρόνια για να αρχίσει η Microsoft να εργάζεται πάνω σε μερικά από τα πιο εμβληματικά προϊόντα λογισμικού της.

Οι επόμενες δύο δεκαετίες κύλησαν άψογα για τη Microsoft. Εξασφάλισε σύμβαση για την παροχή της έκδοσης 1.0 του MS-DOS και άλλων προϊόντων λογισμικού της Microsoft στην IBM για τον προσωπικό υπολογιστή της. Στο νέο σύστημα συμπεριλαμβανόταν επίσης το 1979 το text-based RPG της Microsoft, το Microsoft Adventure. Οι πωλήσεις του MS-DOS επεκτάθηκαν γρήγορα, καθώς άλλοι κατασκευαστές PC και η Microsoft άρχισαν να εργάζονται πάνω στο γραφικό περιβάλλον για το MS-DOS που σύντομα θα γινόταν η πρώτη έκδοση του Windows.

Το 1985 ο Gates παρουσίασε για πρώτη φορά το Windows, περιγράφοντάς το ως «μοναδικό λογισμικό σχεδιασμένο για τον σοβαρό χρήστη PC». Στην πραγματικότητα, το Windows κατέστησε την εμπειρία του χρήστη με έναν υπολογιστή πολύ πιο απλή, καθώς και την επέκταση των δυνατοτήτων του MS-DOS, όπως η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ανεξάρτητων προγραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Microsoft παρουσίασε επίσης μια σειρά από άλλες εμβληματικές εφαρμογές λογισμικού της. Το 1983 κυκλοφόρησε το Word, ενώ το 1985 ακολούθησε το Excel στο Mac.

Το Windows συνέχισε να περνάει από διάφορες εκδόσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '90, του 2000 και του 2010, κάποιες επιτυχημένες, κάποιες αποτυχημένες. Παρουσίασε επίσης την κονσόλα Xbox στις αρχές της δεκαετίας του 200 και συνέχισε την ανάπτυξή της καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαετιών. Ο συνδυασμός μιας δημοφιλούς οικιακής κονσόλας παιχνιδιών και της κυρίαρχης πλατφόρμας PC gaming σε Windows, κατέστησε τη Microsoft απόλυτο ακρογωνιαίο λίθο του gaming. Οι συνεχείς εξελίξεις σε σημαντικό gaming software και APIs, όπως το DirectX, καθιστούν τη Microsoft ακόμα και σήμερα μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στο gaming.

Η δεκαετία του 2010 ήταν μια ενδιαφέρουσα περίοδος για τη Microsoft. Κατέληξε να λανσάρει το πιο δημοφιλές λειτουργικό της σύστημα εδώ και χρόνια, το Windows 10, αλλά επίσης προσπάθησε και απέτυχε στον mobile τομέα. Ο Steve Ballmer αποχώρησε από τη θέση του CEO, αφήνοντας τη θέση στον Satya Nadella, ο οποίος άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία της εταιρείας επενδύοντας περισσότερες σε υπηρεσίες και εξαγορές. Το Office έγινε από αποκλειστικότητα για Windows σε λογισμικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οπουδήποτε, με τις εκδόσεις για το διαδίκτυο να γεφυρώνουν τα όποια κενά συμβατότητας παραμένουν.

Στη δεκαετία του 2020, η Microsoft συντάχθηκε με μια σειρά άλλων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες όχι μόνο αναζητούν νέες πηγές εσόδων, αλλά και επαναπροσδιορίζουν την εστίασή τους για το μέλλον. Ξεκίνησε τη δεκαετία με το λανσάρισμα του Windows 11, το οποίο, αν και επιτυχημένο, οδήγησε σε ολοένα και μεγαλύτερη παρακολούθηση των χρηστών, ενσωμάτωση διαφημίσεων και ώθηση προς ένα σχεδιασμό περισσότερο software as a service.

Στη συνέχεια άρχισε η άνθιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αφού αιφνιδιάστηκε από τις δυνατότητες του ChatGPT και την επακόλουθη επιτυχία του, η Microsoft κατάφερε να κερδίσει τον πόλεμο προσφορών για να εξασφαλίσει τη χρήση του στη δημιουργία του Copilot, το οποίο πλέον ενσωματώνει στα πάντα.

Η Microsoft είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά και εμφανώς πιο διαφοροποιημένη. Η πλατφόρμα Windοws εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των επαγγελματικών βιομηχανιών και του οικιακού gaming, παρά το γεγονός ότι έχουν διεισδύσει στην αγορά αρκετά νέα προϊόντα από τους ανταγωνιστές (ChromeOS, macOS). Στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τα πάντα κινούνται γύρω από την AI και τις υποδομές που θα την υποστηρίξουν, αλλά στην 100η επέτειο της (αν θα εξακολουθεί να υφίσταται) ενδεχομένως η ανασκόπηση θα αφορά την Κβαντική Πληροφορική.

Loading