Σε μια εποχή όπου τα deepfakes και οι "πειραγμένες" φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, η δημιουργός του δημοφιλέστερου software για επεξεργασία εικόνας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα σε ενημερώνει άμεσα εάν έχει "πειραχτεί" η φωτογραφία.
Η Adobe συνεργάζεται με ερευνητές του UC Berkeley για την εκπαίδευση ενός αλγορίθμου Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος εντοπίζει σε ποια σημεία του προσώπου έχει γίνει επεξεργασία. Στόχος τους είναι να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στους χρήστες για αυτά που βλέπουν στο Διαδίκτυο.
Η ομάδα έχει εκπαιδεύσει ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (CNN) για να εντοπίζουν τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με το εργαλείο Face Away Liquify του Adobe Photoshop, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να πειράζεις τα μάτια, το στόμα και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου σε μια φωτογραφία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, το νευρωνικό δίκτυο τους προσφέρει ακρίβεια στον εντοπισμό των αλλοιώσεων σε ποσοστό 99%, τη στιγμή που οι δοκιμαστές - χρήστες κατάφερναν να εντοπίσουν αλλαγές μόνο στο 53%! Επιπλέον, το νευρωνικό δίκτυο μπορεί να επαναφέρει τη φωτογραφία στην αρχική κατάσταση της .
"Ζούμε σε έναν κόσμο όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εμπιστευτείς αυτά που βλέπεις", δηλώνει ο ερευνητής της Adobe, Richard Zhang. Με αυτό το εργαλείο κάνουμε απλά το πρώτο βήμα για να επαναφέρουμε αυτήν την εμπιστοσύνη.
[via]