Να και κάτι που δεν περιμέναμε να διαβάσουμε, αν και όσο περνούν τα χρόνια, τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Ευρωπαίοι τουρίστες μετέφεραν στο σπίτι τους μπουκάλια με νερό από ένα ιερό πηγάδι στην Αιθιοπία, αλλά αυτό αποδείχθηκε πως ήταν ιδιαίτερα μολυσμένο.
Τρεις άνθρωποι στη Γερμανία και τέσσερις στο Ηνωμένο Βασίλειο αρρώστησαν από χολέρα αφού ήπιαν απευθείας ή έβρεξαν το πρόσωπό τους με το «αγιασμένο» νερό. Δύο χρειάστηκαν εντατική φροντίδα. Ευτυχώς, όλοι τους τελικά ανάρρωσαν, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Eurosurveillance.
Οι λοιμώξεις εμφανίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού ορισμένοι από τους ασθενείς ανέφεραν ότι έκαναν ανεξάρτητα ταξίδια στην Αιθιοπία τον Ιανουάριο. Δύο από τους Γερμανούς ασθενείς και τρεις από τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι ταξίδεψαν στη χώρα και αρκετοί ανέφεραν ότι επισκέφθηκαν ένα ιερό πηγάδι που ονομάζεται Bermel Giorgis (γράφεται επίσης «Georgis») στην περιοχή Quara. Οι Γερμανοί ταξιδιώτες και τουλάχιστον ένας από τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου έφεραν νερό στο σπίτι τους και το μοιράστηκαν.
Το πηγάδι, που πήρε το όνομά του από τον Άγιο Γεώργιο, θεωρείται σεβαστός ιερός τόπος από τα μέλη της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo, τα οποία το επισκέπτονται αναζητώντας «θεραπεία, πνευματική διαύγεια και θεϊκές εμπειρίες», σύμφωνα με μια ταξιδιωτική ιστοσελίδα.
Σε δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών σημειώνεται ότι το πηγάδι βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παρατηρείται έξαρση χολέρας. Αλλά στην περιοχή μαίνονται επίσης ένοπλες συγκρούσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Δεδομένου ότι η χρήση του αγιασμού είναι βαθιά ριζωμένη στην εκκλησία και ότι τα δείγματα συχνά δωρίζονται από ταξιδιώτες που επιστρέφουν, το ECDC προειδοποιεί ότι «νέα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να αντιμετωπιστεί η πηγή μόλυνσης στο πηγάδι».
Όποια κι αν είναι η πηγή, είναι ισχυρή, υπογραμμίζει η έκθεση της Eurosurveillance. Για να κολλήσει κάποιος χολέρα, πρέπει να εκτεθεί σε μια γερή δόση του βακτηρίου που την προκαλεί, του Vibrio cholerae.
«Καθώς η μολυσματική δόση του V. cholerae O1 έχει εκτιμηθεί ότι είναι 105-108 [100.000 έως 100 εκατομμύρια] μονάδες που σχηματίζουν αποικίες (CFU), αυτό υποδηλώνει ότι ο αγιασμός ήταν βαριά μολυσμένος και τα βακτήρια παρέμειναν βιώσιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της πτήσης και στην Ευρώπη», έγραψαν οι Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές που συνέταξαν την αναφορά.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το στέλεχος της χολέρας που έφεραν οι ταξιδιώτες στην πατρίδα τους ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο. Η V. cholerae O1, η οποία συνδέεται με άλλα πρόσφατα κρούσματα στην Ανατολική και Μέση Αφρική, είναι ανθεκτική σε μια ευρεία ποικιλία αντιβιοτικών, δηλαδή: φλουροκινολόνες, τριμεθοπρίμη, χλωραμφενικόλη, αμινογλυκοσίδες, β-λακτάμες, μακρολίδες και σουλφοναμίδες. Το στέλεχος έφερε επίσης ένα ξεχωριστό γενετικό στοιχείο (ένα πλασμίδιο) που παρείχε μηχανισμούς ανθεκτικότητας έναντι της στρεπτομυκίνης και της σπεκτινομυκίνης, των κεφαλοσπορινών, των μακρολιδίων και των σουλφοναμιδίων.
Η κύρια θεραπεία για τη χολέρα, η οποία προκαλεί έντονη υδαρή διάρροια και εμετό, είναι η από του στόματος επανυδάτωση. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη μείωση της σοβαρότητας. Ευτυχώς, αυτό το στέλεχος ήταν ακόμη ευαίσθητο στο αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, ένα από τα φάρμακα επιλογής για τη χολέρα. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για άλλα στελέχη χολέρας στην Αφρική που έχουν επίσης αποκτήσει ανθεκτικότητα στην τετρακυκλίνη.
Συνολικά, «η επέκταση μιας επιδημίας χολέρας στην Αφρική που προκαλεί ένα σύμπλεγμα λοιμώξεων στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστη», γράφουν οι συγγραφείς. Καλούν τους ταξιδιώτες να είναι ενήμεροι για τις μολυσματικές απειλές όταν τρώνε και πίνουν στο εξωτερικό - και να μην καταπίνουν αγιασμό. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να είναι ενήμεροι για το ενδεχόμενο χολέρας σε ταξιδιώτες στην Αιθιοπία.
Για να καταπολεμηθούν πραγματικά τα κρούσματα χολέρας, ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν συνεχείς επενδύσεις στην ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή (WASH). Τα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν παγκοσμίως μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα συνεχίσουν να χρειάζονται υπερπόντια στήριξη αναπτυξιακής βοήθειας για τον έλεγχο των κρουσμάτων και των επιδημιών με τη χρήση αποτελεσματικών προγραμμάτων WASH, επιτήρησης, επικοινωνίας, διάγνωσης και παροχής αντιμέτρων», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης Eurosurveillance.
[via]