Μια ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε από καταγγελία πολίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο, σχετικά με την χρήση μιας αναξιόπιστης βαλλιστικής τεχνολογίας (σ.σ. για τον εντοπισμό της κατεύθυνσης ενός πυροβολισμού) που οδήγησε τις αρχές στην σύλληψη ενός ηλικιωμένου ως υπόπτου για την δολοφονία ενός γείτονα του.
Πιο αναλυτικά, το 2020 ο Michael Williams κατηγορήθηκε για τον φόνο και πέρασε σχεδόν έναν χρόνο στην φυλακή επειδή οι εισαγγελείς του Σικάγο έλαβαν υπόψιν τους ως ακράδαντα στοιχεία τα ηχητικά που συνέλεξε το δίκτυο αισθητήρων της ShotSpotter. Η τελευταία έχει αναπτύξει μια βαλλιστική τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που αποδεικνύεται τρομερά αναξιόπιστη για να την χρησιμοποιούν οι αρχές, όπως αποφάσισε το δικαστήριο εκδικάζοντας την έφεση του Williams. Εξαιτίας αυτής της τεχνολογίας, όχι μόνο κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα ο Williams, αλλά ταυτόχρονα σταμάτησαν και οι έρευνες των αρχών για να ακολουθήσουν άλλα στοιχεία που ενδεχομένως θα τους οδηγούσαν στην σύλληψη του πραγματικού δράστη.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο δικαστής που εκδίκασε την έφεση έκρινε πως τα στοιχεία είναι πλήρως αναξιόπιστα για να οδηγήσουν στην καταδίκη του Williams, ο οποίος πλέον ζητά αποζημίωση για όλη την ταλαιπωρία και τις υλικές - ψυχολογικές - κοινωνικές ζημιές που υπέστη. Στην ίδια αγωγή συμμετέχει και ο 36χρονος Daniel Ortiz, ο οποίος συνελήφθη με βίαιο τρόπο και φυλακίστηκε από τους αστυνομικούς που ανταποκρίθηκαν στις ειδοποιήσεις του συστήματος ShotSpotter, αλλά και από πληθώρα άλλων κατοίκων του Σικάγο που ταλαιπωρήθηκαν λόγω αυτής της τεχνολογίας.
Εκτός από τις αποζημιώσεις, η ομαδική αγωγή έχει ως στόχο να μπουν όρια ή ακόμα και να απαγορευτεί πλήρως η τεχνολογία της ShotSpotter, διότι έχει παρατηρηθεί πως δείχνει μια ιδιαίτερη…προτίμηση σε γειτονιές όπου ζουν μειονότητες. Στο παρελθόν, η Αστυνομική Διεύθυνση του Σικάγο εκθείασε το σύστημα της ShotSpotter αναφέροντας ότι οι αστυνομικοί φτάνουν ταχύτερα στον χώρο των συμβάντων, ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι έχει βοηθήσει στην επίλυση 200 υποθέσεων σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ και ότι ο αλγόριθμος της παρέχει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια 97%.
Προφανώς αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης και η δικαίωση όσων κατηγορήθηκαν άδικα, αλλά δεν παύει η υπόθεση να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από τεχνολογικής σκοπιάς για αυτά τα νέα συστήματα που χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται οι αρχές στις ΗΠΑ. Ακούγονται μακρινά για «το χωριό μας», αλλά ποτέ δεν ξέρεις…
[via]