AI Act: Δημοσιεύθηκε το ρυθμιστικό νομοσχέδιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη - Πότε τίθεται σε ισχύ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα της το πλήρες και τελικό κείμενο του EU AI Act, όπως αναφέρει το TechCrunch. Δεδομένου ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, αυτό σημαίνει ότι θα είναι εφαρμόσιμος από την 1η Αυγούστου. Όλες οι διατάξεις του θα εφαρμοστούν πλήρως σε δύο χρόνια, αλλά ορισμένες από αυτές θα εφαρμοστούν πολύ νωρίτερα.

Σε έξι μήνες από τώρα, η ένωση θα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή απαγορεύσεις για μη επιτρεπόμενες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η χρήση συστημάτων κοινωνικής βαθμολόγησης, η συλλογή και συγκέντρωση πληροφοριών αναγνώρισης προσώπου για βάσεις δεδομένων, καθώς και η χρήση συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Σε εννέα μήνες, η ΕΕ θα αρχίσει να εφαρμόζει κώδικες πρακτικής για τους προγραμματιστές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με εταιρείες συμβούλων για τη σύνταξη αυτών των κανόνων. Σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με εταιρείες που παρέχουν μοντέλα γενικής χρήσης που θεωρείται ότι ενέχουν συστημικούς κινδύνους. Όπως σημειώνει το TechCrunch, ωστόσο, αυτό εγείρει ανησυχίες ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν τους κανόνες που υποτίθεται ότι θα τους κρατούν υπό έλεγχο.

Μετά από ένα χρόνο, οι δημιουργοί των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, όπως το ChatGPT, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις διαφάνειας και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα συστήματά τους είναι ασφαλή και κατανοητά στους χρήστες. Εκτός από όλα αυτά, το AI Act της ΕΕ περιλαμβάνει κανόνες που ισχύουν για την παραγωγική AI και τα παραποιημένα media, όπως η διασφάλιση ότι τα deepfakes και άλλες εικόνες, βίντεο και ήχος που παράγονται από την AI θα επισημαίνονται σαφώς.

Οι εταιρείες που εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους θα πρέπει επίσης να σέβονται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, εκτός εάν το μοντέλο τους έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για έρευνα και ανάπτυξη.

"Οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να επιλέξουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους επί των έργων τους ή άλλου αντικειμένου για να αποτρέψουν την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων, εκτός εάν αυτό γίνεται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας", αναφέρει το κείμενο του AI Act. "Όταν τα δικαιώματα εξαίρεσης έχουν ρητά διατηρηθεί με κατάλληλο τρόπο, οι πάροχοι μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού πρέπει να λάβουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων, εάν θέλουν να πραγματοποιήσουν εξαγωγή κειμένου και δεδομένων επί των έργων αυτών."

[via]

Loading