Ακούστε την παλαιότερη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής! [Video]

Το BBC Global μίλησε με τον Dr. Patrick Feaser του FirstSounds.org για την πρώτη ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1860 από τον Edouard-Léon Scott de Martinville, έναν πρωτοπόρο του ήχου, 20 χρόνια πριν ο Thomas Edison δημιουργήσει τον φωνογράφο του.

Ο Thomas Edison συχνά πιστώνεται ως ο πρώτος άνθρωπος που κατέγραψε ήχο. Στην πραγματικότητα, όμως, ένας Γάλλος ονόματι Edouard-Léon Scott de Martinville ανακάλυψε την ηχογράφηση μέσω του δικού του «φωναυτογράφου» το 1857, δηλαδή 20 χρόνια προτού ο Edison εφεύρει τον φωνογράφο του.

Ο Feaser εξήγησε πώς ο de Martinville δημιούργησε ένα μοναδικό μαραφέτι γνωστό ως φωναυτογράφο το 1857, το οποίο χρησιμοποιούσε αιθάλη ή στάχτη για την οπτική μεταγραφή του ήχου.

Στη δεκαετία του 1850 ένα από τα βιβλία που του είχε ανατεθεί να διορθώσει εξηγούσε πώς λειτουργεί το ανθρώπινο αυτί. .... Το ένα άκρο ήταν ανοιχτό, ώστε να μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου εκεί μέσα και να μιλήσεις. Το άλλο άκρο του είχε μια μεμβράνη τεντωμένη κατά μήκος... δονείτο καθώς οι ήχοι εισέρχονταν σε αυτόν τον συλλέκτη. Σε αυτό το άκρο υπήρχε επίσης μια γραφίδα που κινούνταν μαζί με τις δονήσεις και ακουμπούσε σε ένα φύλλο χαρτιού τυλιγμένο γύρω από το τύμπανο. Αυτό το φύλλο χαρτιού ήταν καλυμμένο από την αιθάλη.

Ο Feaster έπαιξε επίσης αυτή την πρώτη ηχογραφημένη ανθρώπινη φωνή, την οποία κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το 2008. Ήταν ένας άνδρας (πιθανώς ο ίδιος ο de Martinville) που σιγοτραγουδούσε το γαλλικό λαϊκό τραγούδι "Au Claire de la Lune".

Τον Μάρτιο του 2008 αφιέρωσα μια ολόκληρη νύχτα για να αφαιρέσω αυτές τις διακυμάνσεις ταχύτητας, και τότε, καθώς ο Ήλιος ανέτειλε την επόμενη μέρα ήμουν σε θέση να το ακούσω και ήταν αναγνωρίσιμα μια φωνή που τραγουδούσε το "Au Clair de la Lune" στις 9 Απριλίου 1860.

Loading