Αναφορά: Η Google ετοιμάζει τον ανταγωνιστή του OpenAI 1o

Από τότε που ο OpenAI αποκάλυψε το τελευταίο του μοντέλο, το OpenAI o1, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες συλλογισμού, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το μοντέλο o1 έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται σύνθετες εργασίες στην επιστήμη, την κωδικοποίηση και τα μαθηματικά και ξεπερνά σημαντικά τον προκάτοχο του, το GPT 4o, σε διάφορα benchmarks με μεγάλη βαρύτητα στη συλλογιστική. Σύμφωνα με μια αναφορά του Bloomberg, φαίνεται ότι η Google εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός παρόμοιου προηγμένου μοντέλου συλλογισμού.

Σύμφωνα με την αναφορά, πολλαπλές ομάδες εντός της Google έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη αυτού του μοντέλου συλλογιστικής AI. Τον Ιούλιο, η Google παρουσίασε δύο μοντέλα: το AlphaProof, το οποίο επικεντρώθηκε στη μαθηματική συλλογιστική, και το AlphaGeometry 2, το οποίο αναπτύχθηκε για εργασίες που σχετίζονται με τη γεωμετρία. Και τα δύο αυτά μοντέλα ήταν επιτυχημένα στην επίλυση αρκετών προβλημάτων στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδαμε δυνατότητες συλλογισμού στα AI μοντέλα της Google.

Για αρχή, τα μοντέλα που διαθέτουν ικανότητες συλλογισμού αξιοποιούν την ενισχυτική μάθηση για να βελτιώσουν τις ικανότητες συλλογισμού τους. Σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα που έδιναν απαντήσεις χωρίς εκτεταμένη εσωτερική σκέψη, μοντέλα όπως το o1 του OpenAI εκπαιδεύονται να «σκέφτονται» πριν απαντήσουν.

Αυτή η εσωτερική διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μακράς αλυσίδας σκέψεων που επιτρέπει στο μοντέλο να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τα δύσκολα προβλήματα. Για παράδειγμα, στις προκριματικές εξετάσεις για τον ΙΜΟ, το o1 πέτυχε ακρίβεια 83%, ενώ το GPT-4o κατάφερε μόνο 13%.

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη, η Google ήταν πιο συντηρητική στην κυκλοφορία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης από τους ανταγωνιστές της. Ορισμένοι από τους υπαλλήλους του τμήματος Google DeepMind ανησυχούσαν για την υστέρηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, ιδίως μετά την κυκλοφορία του μοντέλου o1 του OpenAI στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το μοντέλο συλλογισμού της Google φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να εργάζεται σε πολύπλοκα προβλήματα πολλών βημάτων σε διάφορους τομείς, όπως τα μαθηματικά και η επιστήμη των υπολογιστών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε η Google θα αποκαλύψει αυτό το μοντέλο στο κοινό.

[via]

Loading