Ανακαλύφθηκε νέο έργο του Μότσαρτ σχεδόν 235 χρόνια μετά τον θάνατο του!

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό έργο του Αυστριακού συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ερευνητές των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Λειψίας.

Η ίδια η παρτιτούρα δεν ήταν γραμμένη από τον Μότσαρτ, τον συνθέτη διάσημων έργων όπως ο Μαγικός αυλός, ο Γάμος του Φίγκαρο και το Ρέκβιεμ. Το χειρόγραφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι ένα αντίγραφο, γραμμένο γύρω στο 1780, το οποίο ο αντιγραφέας απέδωσε σε κάποιον «Βόλφγκανγκ Μότσαρτ». Η έλλειψη του μεσαίου ονόματος του Μότσαρτ στην υπογραφή υποδηλώνει ότι ο Μότσαρτ έγραψε το έργο πριν από το 1769, όταν άρχισε να περιλαμβάνει το μεσαίο μέρος του ονόματός του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Stiftung Mozarteum Salzburg.

Το κομμάτι είναι ένα 12λεπτο έργο σε Ντο μείζονα, γραμμένο για δύο βιολιά και ένα μπάσο. Έχει καταγραφεί στο Köchel, τον κατάλογο του έργου του Μότσαρτ, ως KV 648, αλλά έχει επίσης βαφτιστεί «Ganz kleine Nachtmusik» και «Serenate ex C». Το έργο αποτελείται από επτά μικρά μέρη. Με βάση την κατά προσέγγιση χρονολόγηση της σύνθεσης, ο Μότσαρτ ήταν μεταξύ 10 και 13 ετών όταν το έγραψε.

Μέχρι την εποχή κατά την οποία γράφτηκε το KV 648, ο Μότσαρτ ήταν γενικά γνωστός για τη μουσική του για πιάνο, τις άριες και τις συμφωνίες, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ulrich Leisinger, επικεφαλής της έρευνας στο Διεθνές Ίδρυμα Mozarteum και εκδότης της τελευταίας έκδοσης του Köchel. Ο Leisinger πρόσθεσε ότι, όταν ο Μότσαρτ ήταν 17 ετών, πιθανότατα δεν θα έγραφε πια μουσική σε αυτό το ύφος.

«Γνωρίζουμε από έναν κατάλογο που συνέταξε ο Λέοπολντ Μότσαρτ ότι έγραψε πολλά άλλα έργα δωματίου στα νιάτα του, τα οποία δυστυχώς χάθηκαν», δήλωσε ο Leisinger. «Φαίνεται ότι - χάρη σε μια σειρά ευνοϊκών συγκυριών - ένα πλήρες τρίο εγχόρδων έχει διασωθεί στη Λειψία. Η πηγή ήταν προφανώς η αδελφή του Μότσαρτ, και έτσι είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι διατήρησε το έργο ως ενθύμιο του αδελφού της».

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MDR, το έργο παίχτηκε στη γενέτειρα του Μότσαρτ, το Σάλτσμπουργκ, την περασμένη Πέμπτη και έκανε ντεμπούτο στη Γερμανία το Σάββατο στην Όπερα της Λειψίας.

[via]

Loading