Ανιχνευτές στο Διάστημα για χιλιάδες χρόνια χάριν σε πρωτοποριακή ραδιενεργή μπαταρία διαμαντιού

Το μέλλον των διαστημικών σκαφών θα μπορούσε να εξαρτάται από τα διαμάντια. Αν και τα τελευταία θεωρούνται συχνά ως ένα από τα σκληρότερα υλικά που υπάρχουν, αυτοί οι σκληροί πολύτιμοι λίθοι, και πιο συγκεκριμένα τα ραδιενεργά διαμάντια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια μπαταρία επόμενης γενιάς.

Ο πυρήνας αυτής της καινοτόμου μπαταρίας είναι ο άνθρακας-14, ένα ραδιενεργό ισότοπο που χρησιμοποιείται συνήθως στη ραδιοχρονολόγηση. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να εγκλωβίσουν τον άνθρακα-14 μέσα σε ένα συνθετικό διαμάντι και με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Όταν περικλείεται σε ένα διαμάντι, ο άνθρακας-14 υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται β-διάσπαση. Ουσιαστικά ο άνθρακας-14 απελευθερώνει μια σειρά από ηλεκτρόνια. Αυτά τα ηλεκτρόνια απορροφώνται στη συνέχεια από το διαμάντι, όπου μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρισμό, δημιουργώντας μια αυτοσυντηρούμενη ραδιενεργή μπαταρία διαμαντιού. Το αποτέλεσμα είναι μια πηγή ενέργειας με χρόνο ημιζωής 5.700 ετών, που σημαίνει ότι θα μπορούσε δυνητικά να διαρκέσει δεκάδες χιλιάδες χρόνια χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση ή αντικατάσταση.

Αυτό το είδος μπαταρίας είναι περισσότερο προσανατολισμένο για την τροφοδοσία συσκευών χαμηλής ισχύος, όπως διαστημικά σκάφη παρόμοια με το Voyager 1. Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο αντικείμενο, το Voyager 1 έχει μπροστά του μόλις 20 περίπου χρόνια προτού η πυρηνική του μπαταρία εξαντληθεί. Αν όμως διέθετε μια ραδιενεργή μπαταρία διαμαντιών, θα μπορούσε να συνεχίσει να εξερευνά το διαστρικό χώρο για χιλιάδες χρόνια.

Γενικότερα η έρευνα επάνω στα συνθετικά διαμάντια αποδίδει καρπούς και τακτικά βλέπουμε πολύ σημαντικές προόδους  σε διάφορους τομείς της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να την ενσωματώσουν σε διαστημικά σκάφη (π.χ. probes, orbiters, rovers) που θα αποσταλλούν σε μακρινούς προορισμούς για να αποκτήσουμε «μάτια» για πολλές γενιές στο μέλλον.

*Η κεντρική εικόνα αποτελεί δημιουργία του Imagen 3 για το Techgear.gr

[via]

Loading