Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο «πατέρας» της κασέτας


Η μουσική βιομηχανία των 70's, των 80's και τωn 90', είχε έναν ακόμη "πνευματικό" πατέρα και εφευρέτη, στον οποίο οφείλουμε τους ρομαντικούς ήχους που έφταναν στα σπίτια, στα walkman, στα CD player και εν τέλει στα... αυτιά μας, καθώς μπορούσαν να χωρέσουν σε κάτι τόσο μικρό που, τότε, έμοιαζε θαυματουργό.

Ο λόγος για τον Ολλανδό μηχανικό, Lou Ottens, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις κασέτες που συντρόφευσαν τρεις μουσικές δεκαετίες, αλλά και τα CD των 90's και 00's, καθώς ήταν αυτός που ανέπτυξε την τεχνολογία για τη δημιουργία τους. Ο εφευρέτης και "υπεύθυνος" για την πώληση δισεκατομμυρίων αντιτύπων, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 94 ετών στο χωριό Duizel.

Ο Ottens σπούδασε μηχανικός και άρχισε να εργάζεται στη Philips το 1952, για να ανελιχθεί γρήγορα και να γίνει επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας, όταν και συνάντησε την πρώτη του τάση στις μουσικές... εφευρέσεις με το πρώτο φορητό μαγνητόφωνο.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, για τις δύο μουσικές επαναστάσεις με τις οποίες έγραψε τη δική του ιστορία στον ήχο και τη μουσική, την οποία, όπως είχε πει, ήθελε να "στριμώξει" στην τσέπη του. Το κατάφερε με την κασέτα, η οποία εμφανίστηκε σε μια ηλεκτρονική έκθεση το 1963 και λανσαρίστηκε ως προϊόν "μικρότερο από ένα πακέτο τσιγάρα".

Η Philips, με παρότρυνση του Ottens, ανήγαγε σε βιομηχανικό πρότυπο την κασέτα και παρά το γεγονός ότι είδε τη Sony να... προπορεύεται στην εφεύρεση του walkman, κατάφερε να πουλήσει δισεκατομμύρια κασέτες παγκοσμίως, με τη συμμετοχή ιαπωνικών εταιρειών που άρχισαν να τις αντιγράφουν.

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1972 ο Ολλανδός μηχανικός έφερε ακόμα μία καινοτομία στον χώρο της μουσικής: Τα CD's. Αυτή τη φορά, συνεργάστηκε με τη Sony και είδε το πρότυπο CD 12 εκατοστών να απογειώνεται και να "εξαφανίζεται" στην αγορά, με 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Για την εν λόγω εφεύρεση μάλιστα, ο Ottens είχε ξεκαθαρίσει πως "τίποτα δεν μπορεί να ταιριάξει με τον ήχο του CD", καταδεικνύοντας την σαφώς ανώτερη ποιότητα του ήχου σε σχέση με τις κασέτες και τα βινύλια.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via NEWS247.gr]

Loading