Απόφαση: Τα κοινωνικά δίκτυα δεν υποχρεώνονται να προστατεύουν τους εφήβους από επιβλαβές περιεχόμενο

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ έκρινε ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να υποχρεούνται να αποκλείουν ορισμένους τύπους περιεχομένου από τους εφήβους. Η απόφαση θα αποτρέψει την έναρξη ισχύος ορισμένων πτυχών ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Τέξας.

Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα της αμφισβήτησης από ομάδες της τεχνολογικής βιομηχανίας του νόμου SCOPE (Securing Children Online Through Parental Empowerment), ενός νόμου του Τέξας που επιβάλλει απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας και άλλες πολιτικές για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν τους έφηβους χρήστες. Όμως, όπως επισημαίνει το The Verge, το μέτρο απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να «αποτρέπουν την έκθεση του ανηλίκου σε γνωστό επιβλαβές υλικό», συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που «εξυμνεί» τον αυτοτραυματισμό και την κατάχρηση ουσιών.

Αυτή η τελευταία απαίτηση είναι που ακυρώθηκε, με τον δικαστή να λέει ότι «μια πολιτεία δεν μπορεί να επιλέγει ποιες κατηγορίες προστατευόμενου λόγου θέλει να εμποδίσει τους εφήβους να συζητούν στο Διαδίκτυο». Ο δικαστής επέκρινε επίσης τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο νόμο, γράφοντας στην απόφασή του ότι όροι όπως «δοξάζει» και «προωθεί» είναι «πολιτικά φορτισμένοι» και «απροσδιόριστοι».

Ταυτόχρονα, ο δικαστής άφησε σε ισχύ άλλες πτυχές του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επαλήθευσης της ηλικίας και της απαγόρευσης της στοχευμένης διαφήμισης σε ανηλίκους. Η NetChoice, ο όμιλος της τεχνολογικής βιομηχανίας που αμφισβήτησε τον νόμο, υποστήριξε ότι μέτρα όπως το Scope Act απαιτούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αυξήσουν τον όγκο των δεδομένων που συλλέγονται από ανηλίκους.

Ο νόμος του Τέξας, που ψηφίστηκε αρχικά πέρυσι, είναι ένας από τους πολλούς στις ΗΠΑ που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν τους ανήλικους χρήστες. Η Νέα Υόρκη ψήφισε πρόσφατα δύο νόμους που περιορίζουν τη δυνατότητα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να συλλέγουν δεδομένα για τους έφηβους χρήστες και απαιτούν τη συγκατάθεση των γονέων για την πρόσβαση των νεότερων χρηστών σε «εθιστικές» λειτουργίες, όπως οι αλγοριθμικές ροές περιεχομένου. Οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας ψήφισαν επίσης πρόσφατα ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί σε νόμο από τον κυβερνήτη, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να περιορίζουν τις ειδοποιήσεις σε ανηλίκους και να τους περιορίζουν από «εθιστικούς» αλγόριθμους.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον George Pagan III on Unsplash

[via]

Loading