Απόσυρση του ενισχυτή σήματος κινητής τηλεφωνίας LINTRATEK KW20C-GDW

Η ΕΕΤΤ, με την απόφασή της με αριθμό 1123/2, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5348/Β/23.09.2024), επέβαλε το μέτρο της απόσυρσης από την ελληνική αγορά του ενισχυτή σήματος κινητής τηλεφωνίας (GSM Repeater) με εμπορική ονομασία LINTRATEK KW20C-GDW. Με βάση την ανωτέρω απόφαση απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς, η διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η επιβολή του ως άνω μέτρου προέκυψε ως αποτέλεσμα δοκιμών και ελέγχων που πραγματοποίησε η αρμόδια ισπανική Αρχή εποπτείας της αγοράς ραδιοεξοπλισμού SETELECO στο προϊόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής Αρχής (αρ. 2014/53/EU-E-240326-16954), διαπιστώθηκε ότι το προϊόν δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2014/53/ΕΕ σχετικά με α) την υγεία και ασφάλεια των προσώπων και των κατοικίδιων ζώων, β) το επαρκές επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας  και γ) την αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος και την αποφυγή επιβλαβών παρεμβολών. 

Κατά συνέπεια, ελήφθη το μέτρο της απόσυρσής του, με κοινοποίηση στα υπόλοιπα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του συστήματος ICSMS (Σύστημα Πληροφοριών και Επικοινωνίας για την Εποπτεία της Αγοράς) στο πλαίσιο της προβλεπόμενης ενωσιακής διαδικασίας προστασίας και διασφάλισης (Άρθρο 41 του ΠΔ 98/2017, ΦΕΚ 139/Α/20.09.2017). Καθώς εντός του προβλεπόμενου διαστήματος των τριών μηνών δεν υπήρξε ένσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλο κράτος μέλος, το μέτρο θεωρείται πλέον δικαιολογημένο και εφαρμόζεται και στην ελληνική αγορά. 

Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι οικονομικοί φορείς που έχουν καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά τον ενισχυτή σήματος κινητής τηλεφωνίας με εμπορική ονομασία LINTRATEK KW20C-GDW, απαιτείται να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την απόσυρσή του, ενημερώνοντας σχετικά την ΕΕΤΤ για τις ενέργειές τους.

Loading