Το Digital Services Act (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε προσωρινά σε ισχύ τον Αύγουστο του 2023 και καθόρισε μια σειρά κανόνων για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τον στόχο της προστασίας των καταναλωτών. Το DSA τέθηκε σε εφαρμογή για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις 17 Φεβρουαρίου 2024, με τα άρθρα 30 και 31 να απαιτούν από τους προγραμματιστές εφαρμογών να παρέχουν το «καθεστώς του εμπόρου» τους προκειμένου να υποβάλουν νέες εφαρμογές ή ενημερώσεις εφαρμογών για διανομή στην επικράτεια της ΕΕ.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με την οδηγία, η Apple προέτρεψε τους προγραμματιστές να παράσχουν την κατάσταση του εμπόρου τους έως τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, ενώ η μη συμμόρφωση θα είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των εφαρμογών τους από το App Store.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Appfigures, πάνω από 135.000 εφαρμογές των οποίων οι προγραμματιστές δεν παρείχαν στοιχεία εμπόρου έχουν αφαιρεθεί από τα App Stores σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αφαίρεση εφαρμογών από την πλατφόρμα από την ίδρυσή της.
Ποιος λοιπόν θεωρείται έμπορος; Κάθε εφαρμογή που κερδίζει χρήματα από το App Store από λήψεις, πληρωμές εντός της εφαρμογής ή διαφημίσεις. Οι οργανισμοί πρέπει να παρέχουν το τηλέφωνο, το email και τη διεύθυνσή τους που σχετίζονται με τον αριθμό DUNS (Data Universal Numbering System), ενώ οι μεμονωμένοι προγραμματιστές πρέπει να παρέχουν τη διεύθυνση, το τηλέφωνο και το email τους. Οι εφαρμογές που έχουν αφαιρεθεί θα παραμείνουν κρυμμένες έως ότου οι προγραμματιστές τους ενημερώσουν την κατάσταση του εμπόρου τους μέσω της πλατφόρμας App Store Connect.
[via]