Το DNA είναι το δομικό στοιχείο της ζωής και το γενετικό αλφάβητο αποτελείται από τέσσερα γράμματα ή νουκλεοτίδια. Αυτά τα βιοχημικά δομικά στοιχεία περιλαμβάνουν όλους τους τύπους DNA και οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό αν θα ήταν δυνατή η δημιουργία ενός λειτουργικού τεχνητού DNA. Ωστόσο, μια σημαντική ανακάλυψη μπορεί τελικά να δώσει την απάντηση.
Ο κύριος στόχος μιας νέας μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications αυτό το μήνα, δείχνει ότι οι ερευνητές μπορεί τελικά να είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέα φάρμακα για ορισμένες ασθένειες, δημιουργώντας DNA με νέα νουκλεοτίδια που μπορούν να δημιουργήσουν ειδικά διαμορφωμένες πρωτεΐνες.
Η δυνατότητα δημιουργίας τεχνητού DNA θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για διάφορες σημαντικές χρήσεις. Η δυνατότητα επέκτασης του γενετικού κώδικα θα μπορούσε κάλλιστα να διαφοροποιήσει το «εύρος των μορίων που μπορούμε να συνθέσουμε στο εργαστήριο», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Dong Wang.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν τεχνητό DNA, αλλά και ότι τα τεχνητά νουκλεοτίδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία ειδικών πρωτεϊνών που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να στοχεύσουμε συγκεκριμένες ασθένειες που είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τα ίδια συνθετικά ζεύγη βάσεων, ίσως μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα χρησιμοποιώντας την ίδια γεωμετρία. Και, επειδή το σύστημα που διέπει το DNA είναι τόσο αποτελεσματικό, η μίμησή του θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν σοβαρά λάθη στη μεταγραφή ή τη μετάφραση.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λεγόμενο Τεχνητά Διευρυμένο Σύστημα Γενετικής Πληροφορίας (AEGIS), το οποίο ενσωματώνει δύο νέα ζεύγη στο γενετικό αλφάβητο. Η NASA υποστήριξε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί η εξωγήινη ζωή.
Πλέον, όμως, φαίνεται ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τα μυστήρια του τρόπου δημιουργίας λειτουργικού τεχνητού DNA.
[via]