Αστεροειδής «χτύπησε» πριν λίγο τη Γη, δείτε το εντυπωσιακό video

Ένας αστεροειδής έπεσε μόλις πριν από λίγες ώρες στη Γη χωρίς, φυσικά, να προκαλέσει ζημιές. Ο εν λόγω αστεροειδής ονομάστηκε ως 2024 RW1, είχε διάμετρο περίπου 1 μέτρο και ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά νωρίς στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, λίγες ώρες πριν καεί στην ατμόσφαιρα ανατολικά των Φιλιππίνων.

Παρόλο που δημιούργησε μια αρκετά μεγάλη πύρινη σφαίρα, ο αστεροειδής ήταν δυστυχώς δύσκολο να φανεί από το έδαφος λόγω της συννεφιάς που δημιούργησε ένας τυφώνας στην περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν οι αστρονόμοι γύρω στις 19:45 ώρα Ελλάδας, ο αστεροειδής προσέκρουσε στην ατμόσφαιρα της Γης ενώ ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 17,6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (ή 63.360 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Όπως δήλωσε ο Alan Fitzsimmons του Queen's University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Μην ξεγελιέστε από τις ταινίες του Hollywood όπου μπορείτε να δείτε το πράγμα να έρχεται ουρλιάζοντας στον ουρανό και έχετε χρόνο να τρέξετε έξω από το σπίτι, να πάρετε τη γάτα, να μπείτε στο αυτοκίνητο και να οδηγήσετε κάπου. Δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, ένα τόσο μικρό αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει καμία ζημιά στο έδαφος. Προστατευόμαστε από αυτά από την ατμόσφαιρα της Γης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αστεροειδής επηρεάζει τη Γη λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του. Στην πραγματικότητα, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες αστεροειδείς εκεί έξω που δεν γνωρίζουμε ακόμη, επειδή κρύβονται από το έντονο φως του Ήλιου. Ως εκ τούτου, οι αστρονόμοι αναζητούν πάντα νέους τρόπους ανίχνευσης αυτών των αστεροειδών, ώστε να μπορούμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο.

Το πραγματικά θετικό στοιχείο είναι ότι τα ερευνητικά τηλεσκόπια είναι πλέον αρκετά καλά ώστε να εντοπίζουν αυτά τα πράγματα που έρχονται και να μας προειδοποιούν. Για να το θέσουμε αλλιώς, αν αυτό το αντικείμενο ήταν πολύ μεγαλύτερο και έτσι ίσως αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος, τότε θα ήταν πολύ πιο φωτεινό και θα το είχαμε εντοπίσει πολύ πιο μακριά. Έτσι, αυτό είναι πραγματικά μια πολύ ωραία απόδειξη ότι τα σημερινά συστήματα έρευνας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Πιθανότατα ανιχνεύουμε κατά μέσο όρο περίπου έναν μικρό αστεροειδή πριν αυτός χτυπήσει την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο τώρα, και τα συστήματα έρευνας γίνονται όλο και καλύτερα.

Η Γη όχι μόνο αναπτύσσει και βελτιώνει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά το 2022 το διαστημικό σκάφος DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA απέδειξε ότι έχουμε πιθανότητες να σώσουμε τον πλανήτη από μια καταστροφική πρόσκρουση ενός μεγαλύτερου αντικειμένου. Το DART προσέκρουσε στον δορυφόρο Dimorphos πλάτους 160 μέτρων και τον επιβράδυνε ελαφρώς, αποδεικνύοντας ότι, θεωρητικά, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή. Τον επόμενο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρόκειται να εκτοξεύσει την αποστολή Hera για να μελετήσει από κοντά τα αποτελέσματα της σύγκρουσης και να βελτιώσει περαιτέρω την κατανόηση της πλανητικής άμυνας.

[via]

Loading