Ταχύτατη η αντίδραση της κυβέρνησης της Αυστραλίας μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, καθώς πέρασε ήδη νομοθεσία που βάζει στο στόχαστρο τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την ανικανότητα - ανοχή τους στο διαμοιρασμό βίαιων εικόνων και video.
Με το νομοσχέδιο "The Sharing of Abhorrent Violent Material", η Αυστραλία θα θεωρεί ποινικό αδίκημα τη μη έγκυρη ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την ύπαρξη βίαιου περιεχομένου σε φωτογραφίες/videos και την αδυναμία αφαίρεσης του από την εκάστοτε πλατφόρμα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Στο περιεχόμενο αυτό συμπεριλαμβάνονται τρομοκρατικές ενέργειες, φόνοι, απόπειρες φόνου, βασανισμός, βιασμός ή απαγωγή και η ποινή θα μεταφράζεται σε χρηματικό πρόστιμο $10.5 Αυστραλιανών δολαρίων (περίπου €6.5 εκατ.) ή 10% του ετήσιο προϋπολογισμού της εταιρείας ή μέχρι και 3 χρόνια φυλάκιση.
Το εύλογο χρονικό διάστημα θα ορίζεται, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Christian Porter, από τον Δικαστή σε κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Δεν έδωσε παραδείγματα, αλλά για την περίπτωση της τραγωδίας στο Christchurch δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπο το γεγονός ότι τα επίμαχα videos παρέμεναν ανεβασμένα στο Facebook μετά από 1 ώρα χωρίς καμία ενέργεια από τους υπεύθυνους του κοινωνικού δικτύου.
Εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Google, Facebook και Twitter, αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι παράλογο και ουσιαστικά τιμωρεί ή/και απειλεί με φυλάκιση τους εργαζόμενους για περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί και διαμοιραστεί από χρήστες. Επίσης, τονίζουν ότι είναι ασαφές σε συγκεκριμένα σημεία, όπως το "εύλογο χρονικό διάστημα" και ποιος θα καταστεί υπεύθυνος για την ενδεχόμενη ποινή ειδικά σε τεράστιες εταιρείες όπως η Facebook.
[via]