Αυτή η εταιρεία φιλοδοξεί να τροφοδοτεί συσκευές εντός σπιτιού με ηλιακή ενέργεια
Η ΕΕ χορήγησε 3,3 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη σουηδική startup Epishine. Αποστολή της ομάδας είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη οργανικών ηλιακών panels. Στην προκειμένη περίπτωση, ο όρος οργανικά αναφέρεται σε ηλιακούς συλλέκτες που έχουν ως βάση τον άνθρακα. Αντί να χρησιμοποιούν πυρίτιο για την αγωγή του ηλεκτρισμού, αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούν οργανικά μόρια.
Τα οργανικά ηλιακά panels είναι πολύ ελαφριά, φθηνά, ημιδιαφανή, εκτυπώσιμα και εύκαμπτα. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το φως των εσωτερικών χώρων σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό μπορεί να προέρχεται από το ηλιακό φως που εισέρχεται από ένα ανοιχτό παράθυρο ή από εντελώς τεχνητό φως, όπως LED ή λαμπτήρες αλογόνου.
Το μειονέκτημα είναι ότι οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες υποβαθμίζονται πολύ πιο γρήγορα από τους αντίστοιχους του πυριτίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ καλοί για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, είναι απολύτως κατάλληλοι για την τροφοδοσία μικρότερων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλεχειριστήρια και ασύρματα πληκτρολόγια ή συσκευές IoT.
«Αυτή η χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε περαιτέρω τις κοινές μας προσπάθειες στην αγορά και να συνεχίσουμε την αποστολή μας να κάνουμε τα αυτοτροφοδοτούμενα ηλεκτρονικά προϊόντα το πρότυπο», δήλωσε ο Anders Kottenauer, CEO της Epishine. Η εταιρεία λέει ότι στοχεύει να κάνει τις μπαταρίες και τα καλώδια μιας χρήσης «παρελθόν».
Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sentinum και η Epishine παρουσίασαν έναν αυτοφορτιζόμενο αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας. Η Epishine έχει επίσης κατασκευάσει ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και ολοκληρωμένα κυκλώματα για chips. Η εταιρεία συνεργάζεται ακόμη και με την κινεζική Nichicon για την ανάπτυξη μιας αυτοφορτιζόμενης μπαταρίας που τροφοδοτείται από το φως.
«Δύο από τα δυνατά σημεία της Epishine είναι η λεπτή ευελιξία των ηλιακών κυψελών csolar και η υψηλή απόδοσή τους σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού», δήλωσε ο Matthias Josephson, συνιδρυτής της Epishine. «Για αυτού του είδους τα προϊόντα φαίνεται ότι διαθέτουμε ένα μοναδικό προϊόν που ταιριάζει στην αγορά».
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Epishine άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο ηλιακών panels για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η νέα εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα παραγωγής 100 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκτύπωσης roll-to-roll της εταιρείας. Το σύστημα αυτό εκτυπώνει ηλιακά panels σε πολύ μεγάλα ρολά πλαστικού, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει δραματικά την παραγωγή.
[Epishine]