Η εταιρεία Beam, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που προέκυψε από την πρόσφατη συγχώνευση των υπεράκτιων τεχνολογικών εταιρειών Rovco και Vaarst, παρουσίασε το «πρώτο» αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) στον κόσμο με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το μίνι υποβρύχιο μπορεί να εκτελεί σύνθετες υποβρύχιες εργασίες χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν υπάρχει κανείς που να το πιλοτάρει, κανείς που να το κατευθύνει πού να πάει, καμία ανάγκη για σχεδιασμό πριν από την αποστολή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία. Ωστόσο, ένας απομακρυσμένος χειριστής μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία του, αν χρειαστεί.
Το υποβρύχιο drone είναι εξοπλισμένο με τη λεγόμενη edge AI. Αυτό συμβαίνει όταν τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσονται στο εσωτερικό των συσκευών, αντί να συνδέονται με αυτές μέσω του cloud, κάτι που συμβαίνει με τα παραγωγικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT. Η τοπική τοποθέτηση της AI ενισχύει την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, εξοικονομεί ενέργεια και, πράγμα κρίσιμο για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις, σημαίνει ότι το AUV λειτουργεί ακόμη και χωρίς WiFi.
«Οι υπεράκτιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται στην ύπαρξη συνεχούς, αξιόπιστης σύνδεσης στο Διαδίκτυο - για τις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό», δήλωσε στο The Next Web ο Brian Allen, CEO και συνιδρυτής της Beam. «Το ρομπότ λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, οπότε η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης είναι επίσης σημαντική, ειδικά σε ένα κρίσιμο για την ασφάλεια περιβάλλον».
Το AI μοντέλο, το οποίο λειτουργεί σαν εγκέφαλος για το AUV, εκπαιδεύτηκε σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που συλλέχθηκαν από προηγούμενα υπεράκτια έργα και επιθεωρήσεις που διαρκούν χρόνια. Ο αλγόριθμος έχει «μάθει» να εντοπίζει ζητήματα όπως η διάβρωση ή άλλα ζητήματα παρόμοια με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος. Η Beam αναφέρει ότι τα AI μοντέλα της θα βελτιώνονται και θα προσαρμόζονται συνεχώς καθώς θα συνεχίζει να τα εκπαιδεύει σε νέα δεδομένα.
Η Beam έθεσε πρόσφατα το υποβρύχιο drone σε δοκιμασία στο Seagreen, το βαθύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα στον κόσμο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας. Μέσα σε μία ημέρα, το AUV εξέτασε με επιτυχία ολόκληρη τη θεμελίωση μιας ανεμογεννήτριας που είναι στερεωμένη στον πυθμένα 58 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει περίπου 14,7 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος, η οποία παράγει το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν στα 50GW μέχρι το 2030.
Αυτές οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που πλήττονται από τα κύματα και τη διάβρωση, θα απαιτούν μεγάλη συντήρηση. Σύμφωνα με την Beam, η χρήση AUV με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους επιθεώρησης έως και στο μισό. Και αντί να χρειάζονται άνθρωποι να επιβλέπουν κάθε υποβρύχιο όχημα, η αυτονομία απελευθερώνει τους ανθρώπους για πιο σύνθετες εργασίες.
Η Beam θα επεκτείνει τη νέα αυτόνομη τεχνολογία σε όλο το στόλο των ερευνητικών σκαφών, των τηλεχειριζόμενων οχημάτων (ROV) και των AUV κατά τη διάρκεια του 2025 και του 2026.
[via]