Αυτοψυχόμενο συνθετικό γρασίδι μπορεί να κρατήσει δροσερές τις πόλεις και τα γήπεδα

Ένας νέος τύπος τεχνητού γρασιδιού που αυτοψύχεται χρησιμοποιείται σε διάφορες πόλεις για να βοηθήσει στην προστασία των αθλητών από τα εγκαύματα και τη θερμική εξάντληση. Το νέο σύστημα για γήπεδα μπορεί να απορροφήσει το νερό της βροχής και στη συνέχεια να το εξατμίζει αργά τις ζεστές ημέρες, ώστε να διατηρείται πολύ πιο δροσερό από το φυσικό γρασίδι.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι ίδιες οι πόλεις επιδιώκουν να εγκαταστήσουν το νέο χλοοτάπητα, καθώς μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τις επιφάνειες πιο δροσερές ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ψηλά κατά τη διάρκεια ανώμαλων κυμάτων καύσωνα.

Το αυτοψυχόμενο τεχνητό γρασίδι εμπνεύστηκε από τις μπλε-πράσινες στέγες, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στην ψύξη της επιφάνειας της στέγης, παρέχοντας πρόσθετη ψύξη για τα κτίρια στα οποία είναι προσαρτημένα.

Οι δεξαμενές κάτω από το τεχνητό γρασίδι είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να συγκρατήσουν πάνω από 512.000 λίτρα βρόχινου νερού όταν τοποθετούνται κάτω από ένα τυπικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα τυπικά γήπεδα τεχνητού χλοοτάπητα μπορούν να λιώσουν και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των αθλητών σε θερμότερες περιοχές, ιδιαίτερα καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ως εκ τούτου, η ύπαρξη ενός νέου τύπου αυτοψυχόμενου τεχνητού χλοοτάπητα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε τέτοιου είδους περιοχές και γενικότερα στις πόλεις. Καθώς η υπερβολική ζέστη καταστρέφει τόσο το φυσικό όσο και το τυπικό τεχνητό γρασίδι, αυτά τα γήπεδα με ψυχόμενο γρασίδι μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τις πόλεις και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας πράσινες, ενώ παράλληλα θα τις διατηρήσουμε ασφαλείς για τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές λένε ότι το τεχνητό γήπεδο δεν έφτασε ποτέ το όριο των 37 °C, μόλις 1,7° θερμότερο από ένα γήπεδο φυσικού χόρτου. Αυτό καθιστά αυτά τα τεχνητά γήπεδα μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις τυπικές τεχνητές επιλογές, καθώς και στις πιο φυσικές επιλογές που θα μαραθούν με την υπερβολική ζέστη.

[via]

Loading