Στο προσκήνιο και πάλι ο Bill Gates, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της οριστικής αποχώρησης του από το ΔΣ της Microsoft για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε φιλανθρωπικά προγράμματα μέσω του ιδρύματος Bill and Melinda Gates Foundation. Αυτή τη φορά για δύο λόγους: την προφητεία της πανδημίας πριν από μερικά χρόνια, αλλά και την προτροπή του να παραμείνουμε ψύχραιμοι ακολουθώντας τα μέτρα πρόληψης.
Ξεκινώντας από την “προφητεία", ο Bill Gates είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε εκδήλωση TED το 2015. Είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Ανθρωπότητα κινδυνεύει περισσότερο από την εξάπλωση ενός ιού, παρά από το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου., διότι δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός. Απόδειξη τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλο τον κόσμο, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις (βλ. Ταϊβάν). Φυσικά, δεν ήταν ο μόνος “προφήτης”, καθώς πολλοί ερευνητές και επιδημιολόγοι αναφέρονται κατά καιρούς σε πιθανές πανδημίες, αλλά όπως και να ‘χει, η δική του φωνή φτάνει πιο εύκολα στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Καταλαβαίνετε ότι η συγκεκριμένη ομιλία έχει γίνει και πάλι viral τις τελευταίες ημέρες. Δεν γνωρίζουμε, πάντως, αν αυτός ήταν ο λόγος που ο Bill Gates αποφάσισε να στήσει ένα (AMA) Ask Me Anything στο δίκτυο Reddit με σκοπό να απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών.
Στο πλαίσιο αυτού του AMA, ο Gates ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία. Η εκτίμηση του είναι ότι εάν συνεχιστούν με καλό ρυθμό οι εξετάσεις και οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού, τότε θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Κάποιος τον ρώτησε τι έχει να πει για μια αναφορά του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο υπολόγισε πως εάν ξεφύγει η κατάσταση και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε θα πεθάνουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, ενώ ο κατ’ οίκον περιορισμός θα πρέπει να ισχύσει για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στην αγορά.
Η απάντηση του Bill Gates ήταν αυτή που έπρεπε απέναντι σε κάθε παρόμοιο μοντέλο πρόβλεψης:
Θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, ακόμη και αν ζούμε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ευτυχώς, οι παράμετροι που χρησιμοποιούν σε αυτό το μοντέλο (του Imperial College) είναι πολύ αρνητικοί.
Η μοναδική αξιόπιστη πηγή πραγματικών δεδομένων που έχουμε στη διάθεση μας είναι από την Κίνα. Κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το “κλείσιμο” τους και να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Πραγματοποιούν εξετάσεις σε ευρεία κλίμακα και κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά. Το μοντέλο του Imperial College δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, παρά μόνο σε υποθέσεις που θέτουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του.
Εάν μια χώρα καταφέρει να κάνει καλά τη δουλειά της στα δύο σημαντικότερα μέτωπα, αυτά του ελέγχου για τον κορωνοϊό και της αποτελεσματικής εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού, τότε θα μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία μέσα σε 6-10 εβδομάδες.
Οι πλούσιες χώρες θεωρητικά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, αλλά η πραγματικά σοβαρή ζημιά αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους ελέγχους και τον κοινωνικό περιορισμό, ενώ δεν διαθέτουν ισχυρά υγειονομικά συστήματα για την περίθαλψη των ασθενών.
Μια ψύχραιμη τοποθέτηση που έρχεται να προστεθεί στο motto των ημερών: Μείνετε σπίτι και όλα θα πάνε καλά.